- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
4.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Борисов призова ПП още днес да се гласува френското предложение за Северна Македония

Избрано

Министерският съвет и премиерът в оставка Кирил Петков да внесат за гласуване в пленарна зала веднага, още днес, френското предложение за преговорите със Северна Македония, настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в партийната централа тази сутрин.

Пресконференцията се състоя, след като новото опозиционно мнозинство, в което е и ГЕРБ, провали отново пленарното заседание и парламентът не заседава.

Борисов поиска още сега депутатите да гласуват в зала френското предложение, без то да минава през външната комисия. „Нека не си играем с комисии“, каза той. Подкрепа, по думите му, ПП ще получи от ГЕРБ, ДБ и ДПС, които той описа като проевропейски партии. Така Петков ще отиде в Брюксел с готово решение, каза Борисов.

Днес в Брюксел се провежда среща на държавните ръководители на ЕС и Западните Балкани по темата за разширяването. Там България трябва да представи своята позиция. По думите на Петков тя е непроменена, т.е. ветото за Северна Македония остава, тъй като българският парламент не успя да гласува френското предложение. То, от своя страна, предвижда незабавно падане на ветото и гаранции, че българските искания ще бъдат включени в преговорния процес за присъединяване на Македония към Евросъюза.

ГЕРБ дава зелена светлина за отпадане на ветото, каза днес Борисов. И вчера той настоя НС да гласува промяната в българската позиция преди вота на недоверие, който свали кабинета „Петков“. От правителството отказаха този вариант.

По думите на Бойко Борисов младите поколения българи трябва да знаят, че не България е причина Северна Македония и Албания да останат извън ЕС.

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини