- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Борис Джонсън: Путин заплаши да ме уцели с ракета

Руският президент Владимир Путин заплашил лично Борис Джонсън да го атакува с ракета точно преди да нареди на руските сили да навлязат в Украйна, твърди бившият министър-председател на Обединеното кралство.

Очевидната заплаха е била отправена в телефонен разговор непосредствено преди инвазията на 24 февруари според нов документален филм на Би Би Си, който ще бъде излъчен днес, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Джонсън и други западни лидери бяха побързали да пристигнат в Киев, за да покажат подкрепата си за Украйна и да се опитат да възпрат руската атака.

„В един момент той сякаш ме заплаши и каза: Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута, или нещо подобно“, цитира Джонсън думите на Путин.

Джонсън се превърна в един от най-яростните западни поддръжници на украинския президент Володимир Зеленски.

Но преди инвазията той казва, че се е постарал да каже на Путин, че няма близка перспектива Украйна да се присъедини към НАТО, като същевременно го е предупредил, че всяка инвазия ще означава „повече НАТО, а не по-малко НАТО“ по границите на Русия.

„Той каза: Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. Какво е скоро? А аз отговорих: Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Знаеш това много добре.

Документалният филм на Би Би Си представя нарастващото разделение между руския лидер и Запада във времето преди нахлуването на Русия в Украйна.

В него Зеленски разказва и за осуетените си амбиции страната му да се присъедини към НАТО преди нападението на Русия.

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

- Реклама -

Последни новини