- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бразилия ще арестува Путин, ако стъпи на нейна територия

Партньорът на Русия в БРИКС – Бразилия, ще изпълни задълженията си, произтичащи от Римския статут и издадената от Международния съд в Хага заповед и е готова да арестува президента на Русия Владимир Путин. Официална позиция Бразилия по случая още няма, но тази гледна точка изказа в интервю за Metropoles външният министър на страната Мауро Виейра.

Така Бразилия стана втората страна от БРИКС след Република Южна Африка, която обяви, че ще изпълни заповедта от Хага.

Виейра коментира, че Бразилия е подписала Римския статут и е член на МНС, така че ако Путин посети територията на държавата, веднага ще го очакват „усложнения“. Той добави още, че „желязната завеса“ за лидера на Руската федерация се спуска.

Дипломатът каза още, че въпросът със заповедта за ареста на Путин „трябва да се разглежда в контекста на установената практика“, с която Бразилия би искала да се запознае по-подробно.

Декларацията на Виейра идва дни преди посещението на президента Луиз Инасиу Лула да Силва в Китай. Приоритетна тема при визитата в Пекин ще бъде инициативата на Бразилия да посредничи в преговорите за прекратяване на войната в Украйна.

УНИАН припомня, че една от първите страни, които изразиха готовност да следват „волята“ на МНС по отношение на Путин, беше Германия. Канцлерът на Германия Олаф Шолц лично отбеляза, че руският лидер няма да може да „скочи“ над закона и да избегне арест в една от страните, които признават юрисдикцията на МНС (в момента законовите задължения и съдебните решения се прилагат за 123 страни по света).

Също така положително изявление по тази тема направи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел от името на целия ЕС. Освен от ЕС тази инициатива беше подкрепена и от САЩ, независимо че Щатите не признават юрисдикцията на МНС. Лидерът на страната Джо Байдън нарече съответното решение „твърда позиция “.

 

Снимка: Кремъл

- Реклама -

Последни новини