- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Брайтън 4“ или когато американската мечта не се сбъдва

Избрано

Геновева ДИМИТРОВА

„Брайтън 4“, 2021, Грузия/Русия/България/Монако/САЩ, 90 минути, режисьор Леван Когуашвили, сценарий: Борис Фрумин и Леван Когуашвили; оператор Федон Папамайкъл, в ролите: Леван Тедиашвили, Георги Табидзе, Надя Михалкова, Кахи Кавсадзе. 3 награди от Трайбека: за филм, сценарий и главна мъжка роля на Леван Тедиашвили.

Доста се забави излизането на „Брайтън 4” по екраните. Но не е изгубил енергията си. Който е гледал славното грузинско кино, няма начин да не се зарадва на филма на Леван Когуашвили. Който пък не е – ще се изненада приятно. За киното му е характерна онази сърцата ирония към невървежните странници, обичана от филмите на Отар Йоселиани, Георгий Данелия или Нана Джорджадзе. Важни са му и добротата, и агресията, и виковете, и тишината, и баналностите, и изненадите…

Както и чудатият „Срещи на сляпо” (2013) със симпатичните градски несретници, „Брайтън 4” започва ударно в днешен Тбилиси – мъже гледат футболен мач на телевизор в заведение. Един от тях се пали яко и е прогонен. Признава пред брат си Кахи (Леван Тедиашвили), че е загубил на комар апартамента си и парите, които съпругата му праща от Ню Йорк. Самият Кахи обитава уютен дом с жена си и кучето. Тя е красива и е със счупена ръка. Той е бивш шампион по борба. С пита кашкавал заминава за Брайтън бийч в Бруклин, за да види как се оправя синът им Сосо (Георги Табидзе). Там го посреща съпругата на брат му. В една къща са натъпкани десетина грузинци. Бъхтят се на по няколко работи, за да оцелеят в мизерията. Оказва се, че Сосо изобщо не е студент по медицина и е затънал в дългове от хазарт. Намерил е рускиня (Надя Михалкова), с която да сключи фиктивен брак за зелена карта, но му трябват  пари. Руската мафия не си поплюва. Има само един безумен вариант Кахи да спаси непрокопсания си син…

За разлика от „Срещи на сляпо”, действието в „Брайтън 4” се развива сред имигрантските кръгове в Бруклин. Американската мечта не се е сбъднала за нито един от героите. Улиците, плажът, заведенията са окаяни. Всичко наоколо е депресивно. Но е и смешно. Въвлечени сме в атмосфера на лирична ирония с грузински клетници в Америка. Екзистенциални и социални патила, съзерцание и абсурд се редуват в минорен ритъм.

Изпълнителите до последния епизодик са прекрасни. Брадатият Леван Тедиашвили с благородно излъчване е двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба. Георги Табидзе е очарователен в ролята на копнежен нехранимайко, а Надя Михалкова е чудна като свястна рускиня.

Забележителна е визията на виртуозния оператор Федон Папамайкъл – до степен, че натурализмът се възприема като поезия. Камерата му е всевиждаща и следи неизменно героите и отношенията – помежду им и със средата. От индивидуалните и групови портрети до панорамите е и красиво, и морно, и вдъхновяващо.

Леван Когуашвили (1973) е един от най-талантливите, проникновени, остроумни и прославени грузински режисьори днес. „Срещи на сляпо“ получи голямата награда и на ФИПРЕССИ от София филм фест’14. Беше разпространен у нас от Арт фест и стана първият грузински филм в българските мултиплекси. След това Стефан Китанов и Мира Сталева станаха копродуценти на „Брайтън 4“ и той откри 25-ия София филм фест есен в присъствието на своя режисьор. Сега го разпространяват. Те ще са копродуценти и на следващия омаен проект на Леван Когуашвили „Гулия”. Но сега се насладете на „Брайтън 4”.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини