20.2 C
София
петък, 24 май 2024 г.

Братът на диджей Дамян сътрудник на Николай Радулов от ИТН

Александър МЕТОДИЕВ

Депутатите от 47-ото народно събрание ударно започнаха да назначават сътрудниците си, показа проверка на „Филтър“. Справка на имената потвърждава, че промяната отново се отлага. Приятели, роднини, съпартийци, колеги от живота преди парламента, бизнес партньори и политически номади са се уредили с пропуски. Пропускът и евтините кюфтета в бюфета не са единствените облаги, с които ще се ползват. Те могат да получават допълнителни пари, които се раздават всеки месец на народните представители, да пишат закони и да създават ценни контакти.

Един от най-любопитните сътрудници е Илин Савов. Той ще помага на депутата от ИТН Николай Радулов. Илин Савов е професор в Академията на МВР, Военната академия и още няколко университета. С Радулов са колеги, а народният представител е рецензент на дисертационните му трудове.

Илин Савов е известен в научните среди, но далеч по-популярен сред хората е брат му Дамян Савов, известен като диджей Дамян. Варненският плейбой и фолк певец все още е обект на солени шеги в „Шоуто на Слави“, откъдето тръгна партията на Николай Радулов. Преди години диджей Дамян се пробва да прави шоу по Националната телевизия, което се излъчваше в часовия пояс, когато Трифонов се изявяваше по Би Ти Ви. Дамян Савов не успя и бързо беше свален от екран заради слаби резултати. Сценаристите обаче още не го забравят и не пропускат да се изгаврят с него, когато става дума за некадърен водещ, дръзнал да се опълчи на Дългия. Това явно не притеснява брат му Илин, който сега работи за партията на Слави Трифонов.

Името на Илин Савов се завъртя в публичното пространство по време на 46-ото народно събрание като кандидат за вътрешен министър, но в крайна сметка Дългия избра злополучния плагиат Петър Илиев.

Сега Илин Савов ще помага на колегата си професор Николай Радулов в областта на специалните разузнавателни средства, които са обект и на научните му трудове. В това също няма нищо случайно. Бащата на Илин Савов и диджей Дамян е бил полицай и е пострадал от незаконно прилагане на специални разузнавателни средства, за което цялото семейство осъди България в Страсбург през 2012 година.

Александър Савов е директор на полицията в Смолян в средата на 90-те. Тогава секретар на МВР и негов пряк началник е Николай Радулов. Двамата се познават отдавна – още от времето на комунизма, когато МВР е било част от Държавна сигурност. След смяната на Радулов с Божидар Попов като секретар на МВР новият професионален ръководител нарежда Александър Савов да бъде подслушван и следен по подозрение за корупция, връзки с бандити и прокарване на фалшиви пари. Домът на семейство Савови и кабинетът на шефа на полицията са оборудвани с микрофони след тайно проникване с разрешение на Военния съд. Той обаче разбира за подслушването. По-късно се оказва, че СРС-тата са закачени незаконно. Това става повод цялото семейство да подаде жалба до съда в Страсбург за незаконно подслушване. България е осъдена, а на всеки от членовете на семейство Савови са изплатени обезщетения.

Звездата на „Продължаваме промяната“ Христо Петров – Ицо Хазарта, също е назначил свой доверен човек като сътрудник в Народното събрание. Това е близкият му приятел, бизнес партньор и импресарио Петър Денев. Записано е, че той ще му помага в сферата на образованието и културата. Ицо Хазарта е член на ресорната парламентарна комисия. Още когато Кирил Петков се обадил на рап звездата, за да го покани да се присъедини към проекта му, Хазарта веднага се допитал до Петър Денев, призна публично той. Петър Денев управлява и звукозаписната компания, която издава дисковете на Ицо Хазарта.

Неуспелият кандидат за депутат на „Възраждане“ от София Ангел Славчев също е сътрудник в парламента. Посочен е от народния представител Никола Димитров. Славчев ще му помага в областта на информационните технологии. Той има бизнес в тази сфера.

Звездата на Ангел Славчев изгря покрай протестите срещу скъпия ток през 2012 и 2013 година. Тогава той и група младежи оглавиха бунта. Направиха си движение „Граждански контрол“ и пробваха да влязат в парламента с регистрацията на малка партия. Не успяха и се скараха. След това Ангел Славчев се присъедини към проекта на Николай Бареков „България без цензура“, но и с него настъпи раздор. Апетитът за политика на Славчев през годините го води към набиращата сила патриотична формация „Възраждане“, но на последните избори е поставен на трето място в листата на София-област и не успява да влезе в парламента като депутат. Сега обаче става сътрудник. Негов колега като помагач в работата на депутатите ще е хитовият антиваксър доц. Атанас Мангъров, който ще съветва Елена Гунчева от „Възраждане“.

Младите депутати от ДПС масово избират за свои сътрудници съпартийците си, показа проверка на „Филтър“. Повечето от тях не са се класирали до избираемо място в листите, но все пак ще черпят опит в парламента. Сред тях е и синът на Нихат Кабил Танер, който е специалист по информационни технологии и дигитализация и също както Ангел Славчев има бизнес в тази сфера. Баща му Нихат беше министър на земеделието в две правителства – на НДСВ и ДПС, а след това и на Тройната коалиция. Сега Кабил е редови член на ДПС. До 2018 година беше председател на организацията в район „Оборище“, но подаде оставка заради партийната книжка на осъдения за педофилия Владимир Кузов, която беше разписал лично.

Слабият резултат на ГЕРБ на последните избори извади от парламента много от депутатите, които бяха влезли в миналите народни събрания. Сега обаче те се завръщат масово като сътрудници на свои колеги и към комисии.

Единственото изключение е сътрудникът на бившия здравен министър Костадин Ангелов. Професорът и бивш шеф на Военномедицинска академия е избрал за свой помощник младо момче, което още е със средно образование, показва справка в списъка на Народното събрание. Младежът е студент по медицина, научи „Филтър“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img