31 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Британското разузнаване: Руски генерал е свързан с авиокатастрофата на Пригожин

Разузнавателни източници във Великобринатия свързват генерал от висшето ръководство на руското военно разузнаване с авиокатастрофата, в която се твърди, че е загинал шефът на частната военна компания Вагнер Евгений Пригожин.

Британски издания сочат генерал-майор Андрей Аверянов, който е начело на звеното, занимаващо се с операции в чужбина, като възможен организатор на предполагаемото сваляне на самолета на Пригожин.

Генерал Аверянов ръководи тайнствения отдел 29-155 на руското военно разузнаване ГРУ, който извършва операциите на чужда територия по заповед на Владимир Путин. Структурата се свързва с множество убийства и кампании в чужбина, включително отравянето на бившия руски шпионин Андрей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през 2018-та година.

Източници от разузнавателните служби на Острова твърдят, че Аверянов, който е бил в дълга вражда с Пригожин, може да поеме африканските дейности на „Вагнер“. За целта бойците на частната компания трябва да бъдат заменени с 20 000 руски военни. Смята се, че Андрей Аверянов е ръководил екип от шестима оперативни служители, включващи агентите Анатолий Чепига и Александър Мишкин, които са отговорни за отравянето на Скрипал. Разследването твърди, че той е замесен в саботаж през 2014-та година в чешки склад за боеприпаси, при който загинаха двама души, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев на следващата година, както и в кампания за дестабилизация в Молдова.

Звеното е известно в Русия още и като учебен център 161, тъй като под ръководството на генерал Аверянов се обучават много бъдещи шпиони. Последната негова публична проява беше през миналия месец, когато той беше видян на Срещата на върха Русия-Африка.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини