16.4 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Брюксел препоръча отнемане на златни визи и паспорти на руснаци

Европейската комисия призова правителствата на ЕС да прекратят националните програми за продажба на гражданство на инвеститори, известни като схеми за „златни паспорти“ в понеделник, и ги призова да преустановят продажбата на визи на руснаци и беларуси.

Препоръката идва на фона на опасенията, че хората, засегнати от санкциите на ЕС заради руската инвазия в Украйна, може да са притежатели на златни визи или паспорти на ЕС, които да им позволяват законен престой и пътуване в Съюза.

„Някои руски или белоруски граждани, които са обект на санкции или подкрепят войната в Украйна, може да са придобили гражданство на ЕС или привилегирован достъп до ЕС, включително да пътуват свободно в Шенгенското пространство, съгласно тези схеми“, заяви Европейската комисия на понеделник.

След като миналата седмица Народното събрание отмени „златните паспорти“ и отказа на Кипър да издава нови паспорти на инвеститори през ноември 2020 г., Малта остава единствената европейска държава, която продължава да прилага схема за „златни паспорти“. Няколко страни, включително България, обаче продължават да издават т.нар. „златни визи“.

От началото на руската агресия ЕС постави в черен списък над 800 висши политици, бизнесмени и военни, обвинени в подкрепа на Кремъл. Еврокомисията обаче не можа да посочи дали сред тях има хора, които са били натурализирани като европейски паспорти и призова правителствата да направят проверката за това.

Едновременно със „златните паспорти“ Еврокомисията препоръчва на националните власти да отнемат на руски и беларуски граждани, дадените им срещу инвестиции „златни визи“, ако преценят, че те явно подкрепят войната. „Златните визи“ предполагат свободно пътуване в ЕС, но не и гражданство.

За разлика от „златните паспорти“ Комисията се въздържа от призив за прекратяване на програмите за „златни визи“, но призова за строги проверки и поиска от правителствата на ЕС да преустановят издаването на разрешения за пребиваване на руснаци и беларуски граждани.

 

Източник: Дневник

Снимка:European commission (audiovisual servicе

Последни новини

- Реклама -