- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Брюксел: Разследването на ТЕЦ-ове в България е заради фалшифицирани данни


Лаура Кьовеши

Спецоперацията, която се провежда в 10 области у нас, е свързана с фалшифицирани доклади на частна фирма, която е подавала занижени данни за парникови емисии от ТЕЦ-ове в страната, съобщават от европейската прокуратура.

Акцията на ГДБОП и ДАНС се провежда под неин надзор.

От европрокуратурата уточняват, че от 2017-та година досега фирмата съзнателно е подавала фалшиви данни и документи за годишните доклади към компетентните национални власти, така че да се отчитат занижени данни на парниковите емисии от въпросните ТЕЦ-ове според системата за търговия с емисии на ЕС.

Според доказателствата, това е довело до загуби за Общността и националните бюджети на страните членки в рамките на милиони евро. Става дума за неплатени суми за реално консумирани парникови емисии. Освен това занижените данни за тях са повлияли и върху качеството на въздуха в България, допълват от европейската прокуратура.

Над 150 полицаи участват в обиските, които се извършват в 11 града в сътрудничество с ГДБОП и ДАНС. Проверяват се ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Марица – 3“, както и топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас. От европрокуратурата допълват, че вече са направени 40 обиска и са разпитани над 70 свидетели. Иззети са мобилни телефони, лаптопи и обемиста документация.

Източник: БНР

 

- Реклама -

Последни новини