- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

БСП към ГЕРБ: Диалог трябва, да изясним националните приоритети

ГЕРБ-СДС и БСП разговаряха в парламента за съставянето на правителство с първия мандат.

„Отчитаме много сериозните предизвикателства пред държавата ни, много сериозната отговорност, която носим всички, най-вече ние, като победител на последните предсрочни избори, да съумеем да предложим управленска програма”, каза Десислава Атанасова.

На срещата тя предложи двете формации да разговарят по секторни политики. „В конструктивен тон предлагам да започнем да коментираме някои от най-съществените теми, които са платформа за споделяне на отговорност, на което и да е управление”, каза Атанасова.

Според Кристиан Вигенин от БСП диалог трябва да се води. „Преди да влезем в детайли за нашите политически приоритети, преди да сравняваме програмите си, трябва да определим 2-3 неща, които да дадат насока на процеса”, категоричен е той.

„Трябва да тръгнем към това кои са националните приоритети, по които може да има съгласие. Останалото са детайли, които могат да бъдат добавени. Хубаво е да имаме яснота как ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство”, добави депутатът от БСП.

Вигенин поясни, че за левицата е важно и как от ГЕРБ си представят формата на правителството. „В едно изявление бяха очертани три възможни противоречащи си формата. Това е третият елемент, който за нас има значение, за да определим подхода си”, каза още той.

Депутатът от БСП заяви, че от партията му имат няколко приоритета – социална и демографска политика, здравеопазване, образование, съдебна реформа и членството ни в Шенген.

Във връзка с бюджета Вигенин коментира, че от партията му считат, че дефицитът от 3% не е приемлив. Не приемат и 6,4%, определени от служебния кабинет. Считат, че е напълно възможно да се разсъждава върху бюджетен дефицит от 4,5%.

След срещата между ГЕРБ-СДС и БСП Атанасова обясни, че е обсъдена финансовата, бюджетната и социалната политика, както и здравеопазването. Тя допълни, че по някои теми с левицата нямат никакви противоречия.

Ние сме двете партии с много силен и политически, и личен сблъсък. Хубаво е, че сега е възможно да обсъждаме приоритети заедно. По някои политики имаме близост, по други – не. Нямаме противоречия за външната политика, с изключение на помощта за Украйна. Разбиранията ни за консолидация за бюджета са съвсем различни, но ако намерим сили и смелост да търсим отговорни решения, би могло да се получи“, каза Атанасова.

Тя подчерта, че ГЕРБ-СДС не се отказва от присъединяването към еврозоната като приоритет. Според нея БСП подкрепя приемането на еврото в България, но има резерви по отношение на спазването на 3-процентов дефицит.

„Те смятат, че ако има политическа воля в ЕС, може да се направи компромис с дефицита, не са против еврозоната по принцип“, каза Атанасова.

- Реклама -

Последни новини