- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

БСП поиска оставката на кмета на София

Общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Това става ясно от тяхна позиция, изпратена до медиите.

„Навръх 9-ти май – Ден на Победата и Ден на Европа кметът на София Йорданка Фандъкова си позволи да опорочи честванията на празника в българската столица. Тя издаде заповед за забрана на провеждането на мирното шествие на Безсмъртния полк минути преди началото на събитието, което е нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Според този Закон тя е длъжна да забрани провеждането на дадено събитие в срок от 24 часа след получаване на заявлението за организирането му. А такова заявление за провеждане на шествието и тържественото честване на 9-ти май тя е получила от организаторите още в края на март.

От публикации в медиите научихме, че мотивът за забранителната заповед на кмета е „да не бъде допусната конфронтация между недоволни групи граждани и да бъде нарушен общественият ред“. В опит да бъдат провалени честванията, беше спрян и токът за уличното осветление, за да не може да бъде използвана озвучителна уредба за тържеството на Паметника на Съветската армия, на което присъстваха посланици и членове на дипломатическия корпус на няколко държави в България.

С тези свои действия кметът Фандъкова нагнети допълнително обстановката. И само професионално изпълнените задължения на служителите от Столична дирекция на вътрешните работи предотврати по-сериозни безредици, в които можеше да има сериозно пострадали граждани.

Ние, общинските съветници от групата на БСП за България, смятаме, че решението на кмета Фандъкова да издаде заповед за забрана на шествието на Безсмъртния полк е взето под натиска на малобройна група кресливи общински съветници. Смятаме, че то е продиктувано от страх от политическата конюнктура, водещ до непоследователно и безотговорно поведение. Задължение на кмета е да прецени правилно обстановката в града и да вземе решение, което да гарантира свободата и правото на извява на гражданите. В този случай нейното решение постигна точно обратния резултат.

Смятаме за крайно безотговорно от страна на кмета Йорданка Фандъкова и на администрацията на Столична община да допуснат присъствие на Паметника на Съветската армия на малка група радикално настроени граждани във времето, в което на същото място е заявено тържественото честване на 9-ти май. Смятаме за обидно и поставянето от страна на кмета на знак за равенство между тази група провокатори и мирните граждани, решили да почетат паметта на свои близки, дали живота си за победата над фашизма през Втората световна война.

В тази връзка ние питаме защо на Паметника на Съветската армия беше допуснато присъствието на тази група провокатори, които безнаказано си позволяваха да хвърлят различни предмети по присъстващите на тържественото честване на 9-ти май, сред които и посланиците на няколко държави в България?

Ние, общинските съветници от групата на БСП за България сме категорични, че основна вина за всичко това има кметът Йорданка Фандъкова. Затова настояваме тя да поеме отговорност за случилото се и незабавно да подаде оставка!“, пише в позицията на съветниците.

 

- Реклама -

Последни новини