spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София

БСП получи третия проучвателен мандат от президента Радев (ВИДЕО)

Избрано

 

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Георги Свиленски – председател на парламентарната група на БСП. На срещата, която беше извънредно кратка и продължи само 3 минути, присъства и лидерът на партията Корнелия Нинова.

„БСП успя да запази добрия тон в една сложна коалиция. Показахте и че можете да търсите консенсуса, да съжителствате във властта и да работите заедно със свои политически опоненти. И допълни, че вярва, че ценностите на левицата – мир, справедливост, солидарност, свобода, трябва да ръководят всяко едно правителство“, заяви президентът.

„Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет, който да работи за спокойствието, сигурността и благоденствието на българския народ“, отговори Свиленски. И уточни, че БСП ще разчита на отговорността на политическите сили, които „показаха загриженост по време на консултациите“, проведени от Радев миналия петък. Ясно е, че има предвид „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

„Първото нещо, което ще направим, е да поставим на масата за преговори програмата, изработена от БСП, ПП и ДБ за проваленения проектокабинет „Василев“. Програмата обединява трите формации, но също така се явява и възможност за подновяване на досегашните отношения с ИТН, която напусна бившата четворна коалиция, заяви Нинова.

– Първата среща ще бъде утре  – с „Промяната“, като най-голяма парламентарна група. Очаквам именно тя да излъчи кандидата за премиер.“

„Колкото до лошите отношения между ПП и ИТН…Това е трудното в тези разговори – партньори, които си казаха доста остри неща, минаха си в личното пространство. Трябва да намерим начин да седнем на една маса и да разговаряме за политики.

За имена на министри ще се мисли, когато се постигне съгласие между четирите формации. Хубавото е, че е четиримата министри, излъчени от БСП в кабинета „Петков“ получиха висока оценка от ръководните органи на партията. Смятаме, че трябва да се носи ясна политическа отговорност … Другото би означавало скриване зад експертен кабинет.

Разговори за подкрепа няма да бъдат водени с ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, заяви Корнелия Нинова.

За последните 14 месеца БСП получава трети шанс в различни парламенти, за да състави кабинет.  През май 2021 г. левицата взе и веднага върна последния мандат за съставяне на правителство, което сложи край на 45-ото Народно събрание. Ситуацията се повтори и в 46-ия парламент – БСП взе третия мандат, но след десет дни го върна на президента, без да излъчва премиер, защото не събра подкрепа за формиране на кабинет.

Ако третият мандат в този парламент не бъде изпълнен, президентът Румен Радев ще трябва да разпусне 47-ото НС, да назначи четвъртото си служебно правителство и да насрочи ново предсрочни избори за началото на октомври.

Последни новини