- Реклама -

- Реклама -

20.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

БСП при президента: Ако ни поканят на разговори за правителство, ще се допитаме до членовете си

„Бюджетът е абсолютен приоритет за 49-ото Народно събрание“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на консултациите при президента Румен Радев. Тя допълни, че ако някой от мандатоносителите покани БСП на разговори за правителство, социалистите ще организират бързо вътрешнопартийно допитване и ще се съобразят с резултатите от него.

Според БСП България все още не е готова за еврозоната и не трябва на всяка цена да се стреми към бюджетен дефицит под 3%. По-уместно според социалистите е да не се замразяват доходи, да няма повишаване на данъци, нито отнемане на социални придобивки.

„Стремежът за 3% дефицит, за да влезем само и само в еврозоната, за нас това не е решение – българските домакинства не са готови за еврозоната. Натискането на дефицит под 3% значи орязване на разходи. Последните години най-богатите държави в ЕС поддържат дефицит над 3%. ЕК облекчи Маастрихтските критерии и даде възможност на държавите да решават и да осъществяват държавна помощ. И редица държави надвишават този дефицит, за да спасят икономиките си и да помогнат на хората. Ние подкрепяме този подход“, каза Нинова.

В началото на разговорите президентът изтъкна, че БСП е успяла да съхрани своето присъствие и влияние в Народното събрание и това е много важно, защото точно в момента страната ни има нужда от партии с богат парламентарен опит и с готовност да търсят диалога и компромисите, което БСП са доказали, че са способни да направят. Държавният глава попита социалистите докъде са готови да стигнат в компромисите си.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова открои четири приоритета – борба с инфлацията и увеличаване на доходите, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, съдебна реформа и влизането на България в Шенген.

„И четирите теми са възможни единствено през приемане на бюджет, защото и четирите теми имат финансово изражение. Каквото и да говорим по тези въпроси, първият е въпросът за бюджета. Има две опции за бюджета – трайно мнозинство, редовно правителство да си направи бюджет и да го изпълнява. Това е по-правилният и лесният път. Ако не стане това, очакваме служебното правителство да внесе бюджет и тук е големият въпрос какъв ще бъде той, но имаме принципни позиции – „не“ на замразяване на доходи, повишаване на данъци, отнемане на социални придобивки“, каза Корнелия Нинова.

Президентът отговори, че очаква още днес или през някой от следващите дни служебното правителство да представи Бюджет2023.

От БСП ще подкрепят част от законите по ПВУ. Не одобряват законопроектът за защита от домашно насилие заради „текстове за джендър идеология за децата“.

Днес държавният глава ще се срещне и с „Има такъв народ“, с което ще приключи кръгът от консултации.

След като бъдат проведени консултации с всички парламентарно представени партии държавният глава ще връчи и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

- Реклама -

Последни новини