- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

БТР започват европейско турне на 3 март

През октомври музикантите от БТР ще отпразнуват 30-ата годишнина на групата с мащабен концерт в София. За тези три десетилетия те ни подариха  13 албума, десетки хитове и стотици концерти. В настоящ състав Атанас Пенев – вокали, Славчо Николов – китари и вокали, Иван Калфов – бас китара и вокали и Илиян Диков – барабани, Б.Т.Р. се утвърди като една от най-значимите рок групи на България и спечели уважението на колегите и любовта на верните почитатели, които продължават да се увеличават.

Към емоционалните си срещи с публиката момчетата от Б.Т.Р. ще добавят и концертите от предстоящото европейско турне, което започва на националния ни празник 3 март от Виена. Следват Берлин (4.03), Хамбург (5.03), Кьолн (8.03), Щутгарт (10.03), Франкфурт (11.03) и Мюнхен (12.03).

В интервю за Радио България музикантите посочиха, че вече мислят и за разширяване на териториалния обхват на турнето към Франция, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Испания.

На концертите групата ще изпълни обичаните и популярни песни от 30 – годишната си история, които с всеки нов албум стават повече. Зрителите за първи път ще чуят на живо и песните от последния им албум „Пъзел“, издаден на 13 октомври 2021 г. Турнетата на БТР зад граница преминават при огромен интереси с вълнуващи срещи с почитателите след концертите.

„След концерт обикновено първият въпрос е: „Кога ще дойдете пак?“, което е чисто емоционално повлияно може би от самия концерт“ – разказва барабанистът Илиян Диков. – „Другото нещо, което ни казват българите в чужбина е: „лятото се прибирам в България, къде мога да ви видя там?“ – Това са първите коментари, и след това започват вече по-задълбочени разговори“.

„Помните ли през 96-та година, когато свирихте на морето, и ние тогава се запознахме? Веднага след това заминахме, да речем, за Берлин…“ – цитира думи на почитатели вокалистът на групата Атанас Пенев, и добавя: – Много е мило, когато виждаш тези хора и отношението, което те имат. И как този концерт, който ние сме изнесли, ги е върнал години назад и на тях им е станало приятно.“

Последното eвропейско турне на групата беше през 2019 г., като същата година реализираха и серия концерти в САЩ и Канада. Освен в цяла Европа и зад Океана, българските рок музиканти са концертирали в Китай и Виетнам.

„Българите /зад граница-бел.ред./ ни приемат като „наш’ те момчета“, винаги има доза носталгия – продължава Наско. – Тя не е толкова силно изразена в европейското ни турне, като това, което предстои, но когато пресечеш Океана нещата стават много по-сантиментални, което е нормално. За нас е много мило, защото това турне, което ще започнем от Виена, а след това в Германия трябваше да реализираме още преди Covid-а, но за наше съжаление всичко пропадна.

Концертите на Б.Т.Р. и в България, и по света, са добре известни с високото си ниво. Родните рок звезди са свирили на една сцена с легендарни музиканти и групи, като Deep Purple, Whitesnake, Scorpions, Ronnie James Dio – Heaven and Hell, Nazareth, Motorhead, Europe, Accept, Gamma Ray, Michael Schenker Group, Iron Maiden и пр.

„Може би всичко, за което сме си мечтали като млади се изпълни, да бъдем с огромни звезди на една сцена – и с Глен Хюс, и с Джон Лоутън, с когото наистина бяхме много близки, а с Джони Джоели (Johnny Gioeli) тази година отново ще бъдем заедно, този път на July morning и ще посрещнем слънцето – казва Наско.– Не зная доколко е голяма или достатъчно реалистична тази мечта, но дано да продължим в този дух и да се опитваме да правим нови албуми, нова музика, които да са достатъчно добри за марката БТР.“

На концертите групата ще изпълни обичаните и популярни песни от 30 – годишната си история, които с всеки нов албум стават повече. Освен със световните имена в рока, групата работи и с големите имена от българската сцена. БТР включиха в албума „Пъзел“ песните „Не за мен“ с Карил Маричков и Валди Тотев, както и „Вяра“ с Ахат – най-новата им песен, която на годишните награди на класацията БНР ТОП 20 взе награда в категорията „Най-добър дует или колаборация“.

Казано накратко, Б.Т.Р. изпрати много успешна 2022 г., наситена с множество концерти в България, Кипър и Лондон, национално турне „Мюзикъл и Рок“ и стартира ударно 2023 г. с концерт в София на 3.02. с предварително продадена зала и европейско турне. Гледат напред и към големия концерт в Зала 1 на НДК на 13.10.2023, с който ще отпразнуват 30-ата годишнина на групата.

Снимки: Facebook / Б.Т.Р

- Реклама -

Последни новини