9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

„Булгаргаз“: Газът поскъпва между 20 и 30% от 1 април, работим по план Б

На база на данните, които „Булгаргаз“ предоставя на КЕВР, най-вероятно поскъпването на синьото гориво от 1 април ще е между 20 и 30%. Това стана ясно от думите на Иван Топчийски, председател на борда на „Булгаргаз“ в интервю за  БНТ.

Първоначално от КЕВР обявиха, че поскъпването на газа ще е между 13 и 20%, но днес цената се повиши и затова от „Булгаргаз“ се презастраховаха.

Топчийски подчерта, че в един от най-тежките месеци – март, поскъпването е било с 3%, по-осезаемо ще е през април, когато потреблението драстично намалява.

Вчера ЕК изрази позиция, че настояването на Кремъл плащането да става в рубли, не е добър подход. От думите на Топчийски стана ясно, че до момента няма официално искане от страна на „Газпром“ за промени в договорните отношения. С ЕС те предвиждат плащанията да са в евро или в долари.

Според шефа на „Булгаргаз“ доставките за април са сигурни, но за тези през май няма гаранция.

На въпрос дружеството има ли План Б, Топчийски обясни, че планираният добив в Чирен е до края на април, в дългосрочен план са възможни алтернативни доставки, включително втечнен газ.

„Водим разговори с компании от САЩ, Катар, Нигерия, Турция, Гърция – обясни председателят на борда на „Булгаргаз“. – Интерконекторът ще помогне да получим пълните количества по договора с Азербайджан, ще има разговори и с други партньори.“

Запитан за проучванията в Черно море, Топчийски обясни, че по тях се работи.

„Имаме едно на ум, но не разчитаме на сериозни количества, тъй като проучванията отнемат много време – уточни той. – Ние се опитваме по-рано да имаме сигурност на доставките и диверсификация.“

България ще е част от групата, която е съгласна Брюксел да преговаря от името на страните-членки, обясни още Топчийски.

ЕК на този етап твърди, че изискването за плащане в рубли не е приемливо, тъй като нарушава действащите в момента договори.

„Изискването за разплащания за енергийните доставки в рубли вместо в долари или евро не е нарушение на договорите, а Русия просто се приспособява към безпрецедентен натиск“, обяви днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков. Според него не е изключено тези дни Русия и ЕС да преодолеят различията.

Кремъл изисква плащанията да са в рубли, защото изпитва недостиг на валута след безпрецедентните санкции срещу страната. Русия осигурява между 30 и 40% от потреблението на газ в Европа и се опитва всячески да изтъргува това свое предимство.

Източник: БНТ

Последни новини

- Реклама -