- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бумът на подкастите

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА
Автор: Ивет САВОВА

Иван Петров е част от представителите на т.нар. трета възраст. Пенсионер със средна пенсия, който вече е спрял да работи, но пък живо се интересува от актуалните събития. Телевизорът е неразделна част от неговото всекидневие, когато е в колата, слуша задължително радио. Но Иван не е напълно аналогов човек. По примера на своите деца и внуци има смартфон, профил във Фейсбук, ползва най-популярните мобилни приложения за комуникация. И макар да се старае да е в крак с тенденциите, все по-често по телевизията и радиото чува да се говори за някакъв си „подкаст“. Но какво точно е подкаст, чуди се той. За ядене или пиене ли е? Можеш ли да го пипнеш, можеш ли да го видиш?

Подкастът е част от модерните нови медии, които вече набират голяма популярност и в България. Докато за по-голямата част от западните общества той отдавна е масово популярен, у нас този формат за момента се предпочита предимно от младите хора и тези в активна възраст.

Подкастът е предаване, което може да е монолог или разговор с един или повече хора и се излъчва в интернет. Точно както стандартните предавания има епизодичност, водещ и тема на разговор за всеки от епизодите. Подкастите се качват на определени за целта платформи, като Spotify, iTunes, Soundcloud и Youtube, които могат да се свалят на всеки един смартфон. Именно това до голяма степен определя и тяхната популярност – не е необходимо да купувате специална нова техника, защото са достъпни от всяко едно устройство, което има интернет връзка. Друго предимство е, че подкастът е част от т.нар. on demand („при поискване“) медийни продукти, за които се счита, че ще са форматите на бъдещето. Не е нужно да гониш точен час на излъчване, в който да си пред устройството. Съдържанието може да се слуша или гледа по всяко време, когато на потребителя му е удобно. Много хора слушат подкасти, докато вършат нещо друго – тичат в парка, отиват на работа, пътуват или извършват някаква домакинска дейност. В XXI век всяка секунда е ценна и никой няма време за губене.

Подкастите разполагат със значително по-голяма свобода в сравнение с традиционните медии, защото регулациите все още не са толкова строги и в някои видеоподкасти дори се пие алкохол и се пушат електронни цигари – нещо, което в телевизионния ефир е невъзможно да се случи.

Терминът е измислен от журналиста Бен Хамърсли

Той го използва за първи път през 2004 г. в статия за „Гардиън“

Корените на подкастите датират от 80-те години на миналия век. Тогава обаче са известни като „аудиоблогове“. Терминът, който се използва в наши дни, се появява през 2004 г. Той е създаден от комбинирането на английските думи iPod (преносим мултимедиен плейър на Apple) и думата broadcast (излъчвам телевизионно или радиопредаване). Тяхното значение се комбинира с цел да се опише предаване, което може да се слуша навсякъде. За кръстник е провъзгласен журналистът от Би Би Си и колумнист на „Гардиън“ Бен Хамърсли, който споменава думата в своя статия от началото на 2004 г.

Едва няколко месеца по-рано е създадено първото радиошоу, записано и форматирано като подкаст. За създатели на подкаста се определят Адам Къри и Дейв Уинър, чиято идея била да намерят начин да изтеглят онлайн радиопредавания на iPod. Именно това е замисълът в онези години – радиопредаване, което да бъде записано и качено в Интернет, и съответно свалено от слушателите, за да могат те да го чуят в удобно за тях време от плейърите си.

Много бързо на запад подкастът се превръща в модерна медия, която привлича все по-голям интерес. Според статистиките, над 460 милиона са активните потребители на подкасти в наши дни. Много хора се ориентират към създаване на такова съдържание, тъй като в тази медия може да говориш за всичко. Всеки създател на съдържание сам избира каква тема му е интересна и за какво ще говори – политика, култура, спорт, литература, криминални истории, лайфстайл.

Постепенно с времето подкастът също се развива и претърпява промени, които със сигурност ще продължава и в бъдеще. Първоначално е било необходимо епизодите да се свалят, но днес се използват предимно стрийминг услуги. Повишаването на скоростта на интернета и особено възможността да се стриймва на телефона на всеки човек, засилва още повече влиянието на подкастите. С времето се появяват и видеоподкастите, много популярни в YouTube, които се гледат все повече и у нас. Сред най-известните са този на певеца Тото и на Комеди Клуба.

Могат ли да се изкарват пари

Барак Обама гостува в подкаста на Марк Марон през 2015 г., докато е действащ президент на Америка

Стане ли дума за извършване на някаква дейност, в България винаги държим да знаем колко пари ще ни донесе тя. У нас е наложено мнението, че хората, които създават съдържание в интернет, задължително изкарват огромни пари, без да вършат кой знае колко работа. Всъщност не е точно така. Да, от подкаст може да се печели, стига да намериш правилните начини за това.

Важно е да се знае, че това не се случва веднага. Необходимо е време, за да набере подкастът популярност, а хората да чакат новите епизоди. Разходите за всеки създател на съдържание могат да бъдат различни, така че е трудно да се посочи конкретна сума, която може да печелите на месец. Но все пак има начини подкастите да се превърнат в източник на доходи.

Ето и някои от тях: спонсорства и реклама; афилиейт маркетинг; коучинг и консултиране; премиум платено съдържание; сътрудничество с различни творци; събиране на дарения или групово финансиране; продажба на продукти или услуги; ангажименти за публично говорене и участия в различни събития.

Кой колко печели*

  • The Joe Rogan Experience прави около 800 000 долара на епизод. При три епизода на седмица шоуто му печели 9,6 милиона долара на месец. Той прави още $16 500 до $264 000 на месец в YouTube.
  • Chapo Trap House има над 42 000 дарители, което се равнява на повече от 180 000 долара, по данни на платформата Patreon
  • Last Podcast On The Left има над 13 000 дарители или по над 83 000 долара на месец
  • Между реклами, приходи от YouTube и приходи от Twitch The H3 Podcast прави малко под $500 000 на месец
  • Още през 2018 г. приходите на The Ringer надхвърлят 15 милиона долара от подкаст реклами

* Данните са взети от сайта castos.com и Patreon

Разговорите на Джо Роугън са истинско преживяване

Spotify плати 200 милиона долара, за да излъчва The Joe Rogan Experience

Илон Мъск (вдясно) три пъти е гостувал в подкаста на Джо Роугън. В един от епизодите дори пуши марихуана пред камерата

И няма никакво значение кой го харесва и кой го мрази – Джо Роугън е номер едно в Spotify за 2022 г. с подкаста си The Joe Rogan Experience.

Комедийният актьор, който на младини е бил и състезател по бойни изкуства, пуска проекта през 2009 година заедно със своя колега комик Брайън Редбан. До август 2010 г. подкастът влиза в Топ 100 на iTunes, а в момента е най-гледаният в света.

На 19 май 2020 г. Роугън обявява, че е подписал многогодишен договор със Spotify на стойност 200 милиона долара, което го прави едно от най-големите лицензионни споразумения в този бизнеса. Подкастите обикновено се пускат един ден след записа, за да могат продуцентите да направят клипове.

Роугън е домакин на гости от света на комедията, спорта, политиката, развлеченията, бизнеса, академичните среди и културната. Той пуска средно три епизода на седмица, а всеки един продължава повече от два часа.

И най-големите му критици трудно биха оспорили, че е много добър в пленяването на публиката, защото има търпението да остави интервютата си да бъдат преживяване, а не инквизиция. Той може да успокоява своите гости и да оставя разговорът да стигне до дълбочината на душата им.

Джоузеф Джеймс Роугън е роден в Нюарк, Ню Джърси, на 11 август 1967 г. Семейството му има ирландски и италиански корени. Когато е едва петгодишен родителите му се развеждат, а две години по-късно секват контактите с баща му.

Бойните изкуства са „първото нещо, което ми даде надеждата, че няма да бъда губещ“, казва по-късно Роугън. Той посещава университета в Бостън, но намира това занимание за безсмислено и напуска, преди да завърши.

Женен е за бившата сервитьорка на коктейли Джесика Дицел, с която има имат две дъщери. През 2020 година семейството се настанява в нов дом за 14 милиона долара в Остин, Тексас.

През февруари миналата година Spotify изтри 113 епизода, защото се приемат като съдържащи ресистки и нечувствителен език. Водещият е противоречива фигура, често скандализира с гостите си, които говорят необезпокоявани каквото си искат. Самият Роугън е подложен на остри критики заради отричане на ваксината срещу COVID в шоуто му. Шокиращо е и интервюто със собственика на „Тесла“ Илон Мъск, в което предприемачът пуши марихуана.

Всички обаче са наясно, че при Джо Роугън гостите имат пълна свобода и могат да изразяват мнението си, без да бъдат цензурирани. Това е в основата на голямата популярност на водещия и неговия подкаст, който неслучайно е номер едно по популярност в света.

На второ място се нарежда Call Her Daddy, подкастът за секс и връзки, воден от Алекс Купър, който също е ексклузивен за Spotify. Номер 3 е Anything Goes With Emma Chamberlain, шоуто, водено от популярния YouTuber. В топ 5 е и оригиналният драматичен сериал Caso 63, включително англоезичната адаптация „ase 63 с участието на Джулиан Мур и Оскар Айзък , както и основният криминален подкаст Crime Junkie.

Чатботът с изкуствен интелект ChatGPT създаде 51-минутен епизод от The Joe Rogan Experience с почти безупречно подправени гласове на домакина на подкаста и на изпълнителния директор на OpenAI Сам Алтман. След като видеото беше разпространено, самият Роган написа в Туитър: „Това ще стане много хлъзгаво, деца“.

Очаквайте „Без филтър с Патрашкова“

Нов, различен от повечето подкасти, правени досега у нас, ще се появи в средата на май. Очаквайте срещи с личности с устойчиви биографии и млади хора с дръзки идеи. С тях ще разказваме истории, но и ще говорим за най-важните теми днес – от социални мрежи, изкуствен интелект и идеята детето само да определя половата си идентичност, до поучителни или просто забавни лични истории.

Целта е да търсим смисъл в разговорите, който все повече липсва в обърканото ни време на технологична революция и политически кризи. Водещ на подкаста ще бъде главният редактор на „Филтър“ Кристина Патрашкова. Тя се захваща с амбициозното начинание с екип от доказани професионалисти, които ще помогнат подкастът да бъде направен по най-високите световни критерии за тази нова форма на общуване. Надяваме се, че разговорите й с гостите ще бъдат не само интересни, но всеки, който ги гледа, ще има какво да запомни от тях.

Очаквайте „Без филтър с Патрашкова“. Убедени сме, че срещите ни ще бъдат очаквани събития!

 

- Реклама -

Последни новини