- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 30 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

България в оръжеен трафик от Казахстан към Украйна

Избрано

Автор: Теодор ЦЕКОВ

Украински хакери и руски журналисти разкриха схема за продажба на тежко въоръжение от Казахстан към Украйна с участието на България. Фирма от Велико Търново, която се води търговец на селскостопанска продукция, извършва покупки на руска военна техника от Средна Азия и по документи е трябвало да доставя стоката в САЩ, но всъщност крайният адрес е зоната на бойните действия.

Публикуваните документи сочат, че „Био Хран Инвест“ със седалище на търновската ул. „Краков“ е договорила с „Казспецекспорт“ сделка за изтребители Су-27, самолетни двигатели и проявява интерес към вертолети Ми-24. От кореспонденцията разбираме също, че двете страни са сключили на 9 август 2021 договор за покупко-продажба, а на 2 юни 2022 българската фирма предлага удължаване на контракта с половин година – от юли до края на 2022, във връзка със забавяне в процедурата по получаване на международен лиценз.

Хакерската група „Берегини“ и информационният канал „Рыбар“ осветляват още един оръжеен канал от Казахстан към Украйна – през Йордания по британска заявка и надзор, с възможна българска следа. В кореспонденцията по сделките йорданската фирма Blue Water Supplies е представена от генерален директор със странното име Цонка АлБакри.

Метаморфоза на ул. „Краков“

Любопитно е, че според разкритите документи „Био Хран Инвест“ се управлява от украинци. Директор е Александър Денисенко, главен мениджър – Павел Бойко, технически директор – Игор Циганков.

Преглед в българските регистри показва, че фирмата е регистрирана по ЗДДС от българи през 2015 г. Мажоритарен собственик с дял 92,42% е Пламен Стоянов Йорданов. Единствен съдружник и съуправител е Людмил Раднев Добрев с дял 7,58%. През 2019 година оборотът е 5 755 000 лв, печалбата – 203 000 лв.

Предметът на дейност включва търговия с преработена и непреработена селскостопанска продукция, семепроизводство, птицевъдство и животновъдство, търговия и сервиз на селскостопански, строителни, пътни, специализирани, металорежещи, пакетиращи, миещи, валиращи машини и съпътстващи агрегати и устройства, резервни части, масла, смеси, смазочни материали, горивни и маслоподобрителни компоненти.

Регистрационният номер от май 2015 – BG203548783, съвпада с този от комуникацията по военните сделки. Украинците явно са придобили фирмата преди лятото на 2021 г.

Хронология на скандала

Казахстанската афера избухна в средата на август с информация за експорта през Йордания. Британците купили 30 хиляди ракети „Град“ и 20 хиляди снаряда за гаубици 122 и 152 мм на стойност $69,5 млн, а сега проявяват апетит за противотанкови ракетни комплекси и БТР-и.

Министерството на индустрията и инфраструктурното развитие (МИИР) на Казахстан се опита да изкара информацията фейк, понеже посоченият продавач „Техноекспорт“ нямал лиценз да търгува с оръжие. „Берегини“ и „Рыбар“ обаче се добраха до разобличаващи документи, включително в компютрите на украинското разузнаване относно българския посредник, и публично задават въпроси към началника в Киев, генерал-майор Кирил Буданов. Фактите принудиха казахстанското правителство да предприеме категорична мярка – замразяване износа на оръжие в чужбина до края на 2023 г.

Карта на снабдителния маршрут от Пакистан до Румъния, откъдето оръжията могат да влязат в Западна Украйна

Геополитически проблем

Случаят е сериозно главоболие за Казахстан като военен и икономически партньор на Русия и Китай. Деветата в света по територия държава членува с други бивши републики от СССР в Организацията на Договора за колективна сигурност и в Евразийския икономически съюз, а също – в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). През Казахстан минават ключови транспортни коридори от Китай към Европа и влошаване на отношенията би било катастрофа. Затова властта в столицата Нур-Султан се опитва бързо да нивелира скандала с експортна забрана.

Дискретното поведение на Кремъл е напълно обяснимо. В официалните руски медии не излиза информация за аферата, защото тя ще урони главно престижа на Казахстан. В последните дни Владимир Путин се среща и често разговаря с колегата си Касим-Жомарт Токаев, като изразява пълна подкрепа за неговите политически реформи. Създава се впечатление, че всичко в евроазиатското семейство е наред, каквото трябва да е посланието към съмишлениците в Азия, Близкия изток, Африка и Латинска Америка.

„Берегини“ и „Рыбар“ изразяват съмнения, че Казахстан ще спази забраната, и питат дали тя важи за стари договори. Конкретно посочват такъв от 13 юли 2022 за продажба на 25 зенитни оръдия към Чехия. Купувачът според тях е STV Group, въвлечена в неуспешното разследване на взривове в чешки военни складове.

Бизнес без край

Казахстан не е единственият партньор на т.нар. Източен блок, който опитва да припечели от войната. Разследващият дует съобщава, че Азербайджан осъществява скрити доставки в Украйна чрез компанията Silk Way, а Киргизия сътрудничи с Полша.

Ядрената сила Пакистан е в добри отношения с Русия и изключително близки с Китай, но това явно не е спирачка за търговия с оръжия. През август транспортен самолет на британските ВВС е извършил пет или шест курса по маршрут до авиобаза в Кипър и оттам в Румъния. Официална информация липсва, но в интернет се появи видео на украински артилеристи с доставка пакистански 122 мм снаряди.

НАТО в лицето на САЩ, Великобритания и повечето държави от Европейския съюз открито търси, купува и изпраща към Киев руски оръжия, с които украинската армия знае да борави. След натиск към Словакия, Гърция и България да изпратят към Украйна старите си ПВО системи С-300, приеха само словаците. София изтъкна, че без руските ракети и изтребители оставаме незащитени. За компенсация премиерът Кирил Петков прокара решение да ремонтираме украински оръжия в нашите военни заводи. Икономическият министър Корнелия Нинова до последно упорито отричаше България да изнася продукция за Украйна: продаваме на други страни, а те къде препродават, не знаем и не било наша работа. Естествено, оръжейният бизнес не е битпазар и крайните получатели се знаят.

Чезнещите следи на помощта: схеми с хранителни и военни стоки

Освен темата за оръжейния трафик утвърдените евроатлантически медии игнорират хаоса и злоупотребите с хуманитарна помощ. От месеци не само руски, а и украински информационни източници алармират за отклоняване и препродажби на хранителни и други стоки, включително военни. Киев и правоохранителните му органи показват известно противодействие.

Само за последните седмици бяха разкрити няколко схеми. Двама украинци, заминали в Унгария през февруари, внасят боеприпаси под прикритие на хуманитарна помощ и ги продават на завишени цени. Сега са обвинени в укриване на данъци за 23 милиона гривни и пране на пари в особено големи размери.

В Закарпатието е задържан митничар, взимал по 300–500 долара за безпрепятствен внос на превозни средства с чуждестранна регистрация, на седмица през него минавали по около пет бройки. Жител на Лвов продава за 17 500 долара три специално оборудвани автомобила, внесени в Украйна като хуманитарна помощ за украинската армия. В Ивано-Франковска област местни жители като „благотворителна организация“ внасят автомобили, продават на частни клиенти три коли на стойност 20 000 долара, а при претърсването са открити още 11.

Във Волинска област благотворителна фондация опитва да продаде предназначени за армията 54 бронежилетки, 25 комплекта бронирани плочи и 50 чифта обувки за 600 хиляди гривни. При обиска са открити хиляди бронирани пластини и 150 чифта обувки на обща стойност 28 млн. гривни.

Трима служители на украинското министерство на отбраната създали офшорна компания в Бахрейн, чрез която сключили договор с турска фирма за спешна доставка на 1000 бронежилетки. Общата цена за държавния бюджет е 16 милиона евро, но успяват да изперат само 580 000 долара.

Представители на администрацията в Запорожие и едноименната област са обвинени в кражба на хуманитарни помощи в огромни размери. Агентът на Националното антикорупционно бюро (НАБУ) Евгений Шевченко заяви, че чиновниците са заподозрени в щети за милиони долари – отклоняване на морски контейнери, жп вагони и товарни автомобили с цел продажба в местни търговски вериги.

Твърди се, че НАБУ е силова структура, подчинена директно на САЩ, а не на украинските власти. Във Вашингтон има двупартиен консенсус относно финансовата и военна помощ към Украйна, но отделни републиканци поставят въпроси за липсващ контрол къде отиват огромните количества оръжия след доставката. Повявяват се информации, че натовски оръжия се озовават на нелегалния пазар в интернет. Томас Фридман от „Ню Йорк Таймс“ писа, че американската администрация не иска да се задълбочава в украинските работи, защото се страхува да не разкрие корупция.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини