- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

България е на 72-ро място в света по възприятие на корупцията

България е поставена на 72-о място в Индекса за корупция за 2022 година на международната организация „Прозрачност без граници“.

С индекс от 43 пункта, страната ни е предпоследна в Европейския съюз, след нас е Унгария. Все пак България се издига с 6 места в класацията, тъй като през 2021 г. е на 78-о място.

Докладът класира страните по скалата от 0 (високо ниво на корупция) до 100 (ниско ниво на корупция).

Най-ниско ниво на корупция се отчита в Дания, като тази година тя получава 90 пункта. Следват Финландия и Нова Зеландия с по 87 пункта. Силните демократични институции и зачитането на човешките права са причина тези страни да бъдат и сред най-мирните в света, се казва в доклада.

Тазгодишният индекс отбелязва застой в борбата с корупцията по света, става ясно от класацията на „Прозрачност без граници“.

„Корупцията направи нашия свят по-опасно място. Тъй като правителствата не успяха да постигнат напредък в борбата срещу нея, тя подклажда сегашното увеличаване на насилието и конфликтите и застрашава хората навсякъде“, посочва Делия Ферейра Рубио, директор на организацията.

Страните от Западна Европа, които през последното десетилетие заемат челните позиции, се задържат на едно място или отбелязват спад в борбата с корупцията. Неправомерните влияния във взимането на решения и проблемите с върховенството на закона продължават да подкопават ефективността на правителствата, посочват още от „Прозрачност без граници“.

- Реклама -

Последни новини