- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
5.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

България закъса с енергийните промени в Плана за възстановяване

Избрано

Почти всички мерки в областта на енергетиката изискват промени в законодателството. България трябва да въведе дефиниция на енергийно бедни домакинства и да определи критерии за определяне на най-уязвимите групи от високите цени на енергийните ресурси. България е обещала и законови промени, които да стимулират енергийната ефективност и ползването на възобновяема енергия през ползването на ESCO компании, които инвестират в мерките с гарантирано възвръщане на инвестицията през отчетените икономии в сметките за електроенергия.

Тежки реформи са заложени и за либерализация на пазара на електроенергия, като тук със сигурност някои срокове ще бъдат пропуснати. Обещани са промени, които да улеснят свързването и пускането в експлоатация на съоръжения за съхранение на енергия – обещаният огромен батериен парк, както и пилотният проект за производство на геотермална енергия.

Нито един от тези проекти не е представен за обществено обсъждане от министерство на енергетиката, от което се очакват и ред други конкретни мерки като провеждане на търг за нов капацитет от 285 MW за производство на електроенергия от ВИ и др.

Служебното правителството вече успя да пусне за обсъждане или да приеме на ниво МС други законопроекти, свързани с плана. Пуснати за обсъждане са проекти с промени в закона за биологичното разнообразие, за правната помощ, в закона за кадастъра и имотния регистър, в закона за етажната собственост. Промените в закона за имотния регистър целят създаване на съвременни и пълни електронни партиди на имотите и електронни партидни дела с вписаните актове.

На заседанието си тази седмица кабинетът одобри и други два законопроекта, свързани с плана за възстановяване – проект на изцяло нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения и проект за промени в Търговския закон с цел подобряване на рамката на несъстоятелността. От предходното правителство има наследен и готов проект с промени в закона за електронното управление.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини