spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София

България и РС Македония подписаха двустранния протокол (ВИДЕО)

Избрано

 

Външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха в София двустрастранния протокол, който според решението на българското Народно събрание от 24 юни т.г. е условие България да одобри Преговорна рамка за РС Македония.

Проведе се и второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете държави.

Като „изключително полезна“ определи днешната среща Генчовска.
„Това, което трябва да се направи оттук насетне, е на база на постигнатите споразумения и договорености. Те да бъдат претворени на практика. Това е изключително сериозен ангажимент и на двете държави. Най-важното днес беше подписването на втория протокол.
България е държавата, която най-силно подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония и Албания, пожелаваме им успех по пътя, който отдавна искат да поемат. С общи усилия и с нашата подкрепа ще стигнат дотам, където гражданите на Република Северна Македония най-много искат да стигнат – членство в ЕС“, добави нашият министър.

– Важно е, че оттук нататък нито един документ, който в процес на присъединяването на РСМ към ЕС не може да се приема като признаване на България на съществуването на т.н. македонски език. И това  е ясно описано в едностранна Декларация, която България ще представи в понеделник по време на Комитета на постоянните представители. Тази декларация ще бъде представена и в следващите стъпки на европейско ниво и ще бъде привета от Съвета.“

 

Османи пък подберта, че с този документ се слага ново начало в нашите двустранни отношения. Той очаква и сериозна подкрепа от страна на България по пътя на евроинтеграцията на РСМ. 

Подписаният протокол е условие за провеждането на първата междуправителствена конференция, насрочена за 19 юли в Брюксел. Окончателният текст на протокола ще бъде показан най-рано утре в централата на ЕС.

Знае се, че документът наброява поне 10 страници и в него фигурират конкретни мерки и срокове, най-вече изчистване на историческите спорове между София и Скопие. Договорености в историческата комисия има за св. Наум, св. Климент, св. св. Кирил и Методий, цар Самуил, до една година трябва да бъде постигнато съгласие за периода през Средновековието, трябва да има общи чествания на исторически личности и събития.

През 2024 г. трябва да бъдат съгласувани учебните програми отново, след като комисията по историческите въпроси се произнесе, българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, да има реабилитация на жертвите на югорежима и отваряне на архива на тайните служби.

Очаква се следващата седмица – вероятно във вторник, да се проведе първата политическа междуправителствена конференция Северна Македония – Европейски съюз в Брюксел. Реалните преговори за еврочленството на страната обаче ще започнат след като РСМ промени конституцията си и впише българите в нея наравно с другите народи.

 

 

Последни новини