15.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

България осъжда признаването от Путин на ДНР и ЛНР

България осъжда решението на руския президент да признае Донецка и Луганска области за независими, написа премиерът Кирил Петков в Туитър.

„Подкрепяме териториалната цялост на Украйна, в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано. В Европейският съюз ще продължим да говорим в един глас в негова защита“, пише още Петков.

„Признаването на Луганската и Донецката сепаратистки републики е грубо нарушение на международното право и подкопава европейската сигурност“.

Това се казва в позиция на българското Министерство на външните работи, публикувана в Туитър.

Румъния също осъди признаването на независимостта на ДНР и ЛНР

Румъния осъди признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) от страна на Русия. Това се казва в изявление на президента Клаус Йоханис, публикувано на сайта на президентската администрация, съобщи БГНЕС.

„Румъния остро осъжда признаването от Руската федерация на „независимостта“ на самопровъзгласилите се сепаратистки републики Донецк и Луганск, които са съставни части на Украйна“, се казва в текста.

„Този акт е грубо нарушение на международното право, суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, твърди румънският държавен глава. „С това решение Русия нарушава и задълженията, поети като страна по Минските споразумения, което следователно , стават лишени от съдържание.“

„Международната общност трябва твърдо, незабавно и недвусмислено да накаже това решение на Русия с подходящи отговори“, подчертава Йоханис

Руският президент Владимир Путин обяви признаването на суверенитета на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). С техните ръководители бяха подписани договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ.

 

Източник: БНР

снимка: БНР

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img