spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София

България отбелязва 185 г. от рождението на Васил Левски

Избрано

Паметник на Васил Левски в Карлово

България отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово.

В храма „Свети Николай“ ще бъде отслужена литургия,  след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на  гроба на майката на Левски Гина Кунчева.

В подбалканския град официално ще бъдат посрещнати и участниците в  националния туристически поход „По стъпките на Апостола“, изминали през последните дни  различни маршрути в Стара планина, свързани с революционната дейност на великия българин.

В Националния музей „Васил Левски“ ще бъдат връчени наградите на едноименната фондация и местния комитет „Левски“. Вечерта с воински почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което  на площад „Васил Левски“ ще започне тържественият митинг – заря.

Президентът Румен Радев  ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе  слово. Церемонията, с начален час 21 часа, ще бъде предавана пряко от Българското национално радио.

С дарения от хиляди хора Петрич вече има паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Той ще бъде открит официално тази вечер, а инициативата, продължила пет години, е на фен клуба на футболния отбор в града, носещ името на Дякона.

Идеята за паметник на Васил Левски се появява преди пет години, когато футболните фенове от Петрич  организират конкурс за детска рисунка, посветена на Апостола, а със средствата от  продадените на търг картини поставят девет пейки и девет исторически табели по пътя за хижа „Беласица“.  След това създават инициативен комитет за изграждане на паметник, тъй като се оказва, че в града няма  такъв на нито един от големите ни национални герои.  Започват благотворителни кампании, продажба на сувенири и други инициативи  в целия район.

Целта на организаторите е да наберат необходимите 28 хиляди лева  с участието на възможно най-много  дарители с малки суми, за да бъде съграден паметника от хората за хората, без големи спонсори и без помощ от общината и държавата.

Изработването на  бюст-паметника е възложено на скулптора Адриан Новаков. Избрано е и мястото- новият голям градски парк на Петрич.  В деня, в който отбелязваме 185 години от рождението на Апостола на свободата,  паметникът ще бъде осветен и официално открит.

С гражданско поклонение и възпоменателна церемония и в Ловеч отбелязват 185 години от рождението на Васил Левски.

В Смолян ще има рецитал пред паметника на Дякона в двора на Райковската гимназия. В рецитала участват клуб „Млади възрожденци и приятели“. На празничната годишнина ще бъдат връчени удостоверенията на завършилите първия гимназиален етап десетокласници.

Бюст – паметник на Васил Левски ще бъде открит днес в Ямбол. Негов автор е скулпторът Любомир Добрев. Средствата за монумента бяха събрани чрез благотворителна кампания сред жителите на Ямбол.

Бюст- паметникът се намира в градинката срещу читалище „Съгласие“ в центъра на града. Днес той ще бъде тържествено открит като участие ще вземат почетен караул на представителни военни части от ямболския гарнизон и градския духов оркестър. Свещеници ще отслужат водосвет, предвидена е поетична програма, посветена на Дякона. В края на церемонията ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото на Апостола.

Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на героя от 9.30 ч. По повод годишнината, Музеен обект „Хилендарски метох“ ще бъде отворен за безплатно посещение от 10:00 до 18:00 часа.

Последни новини