- Реклама -

- Реклама -

3.2 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

България подкрепи засилване на санкциите срещу Русия

България е подкрепила засилване на ограничителните мерки за оказване на натиск върху Русия за прекратяване на военните действия в Украйна, както и затваряне на въздушното пространство на Европейския съюз за руски самолети заради военната агресия на Русия. Това обявиха от Министерството на външните работи (МВнР).

От ведомството уточниха, че външният министър Теодора Генчовска е взела участие в извънредно заседание на министрите на външните работи на страните – членки на Европейския съюз, проведено вчера (27 февруари) вечерта.

Обсъдени са били и стъпки за подпомагане на Украйна и предоставяне на хуманитарна помощ.

„България вече приема украински бежанци. ЕС и държавите членки трябва да имат готовност да осигурят закрила и подкрепа за украинците, бягащи от войната“, посочи Генчовска и подчерта, че европейската перспектива за Украйна, както и за Грузия и Молдова е от съществено значение.

Междувременно посолството на България в Москва обяви план за евакуация на български граждани, след като полетите между двете страни бяха двустранно отменени. МВнР уточни, че 50 българи са блокирани на руска територия, като се очаква извозването им да стане по сухопътна линия до Латвия или Естония и оттам до България.

Източник: МВнР

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -