35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

България си докара наказателна процедура от ЕК за автомобилното застраховане

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България и още 15 европейски държави за бездействие при въвеждането на директивата за автомобилното застраховане. Брюксел изпраща на групата държави официални уведомителни писма, че не са съобщили за прилагане на правилата в рамките на крайния срок – 22 юни. ЕК започва наказателна процедура срещу България за нарушаване на още две директиви – за превоза на опасни товари и за отчитане на размера на корпоративните данъци.

До 22 юни държавите-членки следваше да определят служби, които ще разглеждат искове за обезщетения за пътни произшествия при неплатежоспособност на съответния застраховател. Службите следва да сключат споразумения за уреждане на трансгранични случаи до 23 декември. България не е уведомила ЕК какво е предприела за въвеждането на подобен механизъм и коя ще е службата, която ще се занимава с разглеждането на исковете. Тези въпроси следваше да бъдат решени в Кодекса за застраховането, по който имаше големи политически спорове.

Нарушението на директивата за корпоративните данъци се отнася за мултинационалните компании, установени постоянно на територията на държавите-членки с приходи над 750 милиона евро, да публикуват специален доклад за корпоративните данъци, които плащат във всяка държава от ЕС. Изисква се информация и за служителите им. Тези правила е следвало да бъдат въведени в националните законодателства до 22 юни и 17 държави, сред които и България, не са направили това.

ЕК ни е изпратила уведомително писмо и за нетранспонирани правила от директивата за опасните превози, изискванията са технически.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини