- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

България сложи кръст на списъка „Магнитски“

България вече не поддържа черен списък на санкционираните от САЩ за корупция и свързаните с тях 64 компании. Година след като САЩ санкционираха по закона „Магнитски“ Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и служебното правителство ги вкара в черен списък, за тях тук реално няма никакви последици.

До тази развръзка се е стигнало след 2 окончателни решения на Върховния административен съд, става ясно от отговорите на Министерството на финансите до „Сега“. И двете решения са постановени на 1 юни, но от различни петчленни съдебни състава. С тях са обявени за нищожни три точки от решението на кабинета за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции, на базата на което беше направен черният списък. Документът трябваше да се поддържа публично на сайтовете на МФ и НАП.

Хората и дружествата, които попаднаха в българските черни списъци, масово заведоха дела срещу решението на кабинета. Окончателните съдебни актове, след които списъците са свалени, са по делата на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, и на „Интернюз 98“ ООД. В това дружество съдружници са жената на Васил Божков Елена Динева и „Нове интернал“ ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е Божков.

Трите обявени за нищожни точки от решението на МС са 1, 3 и 6. С точка 1 е създадена постоянна работна група с участието на представители на МВР, МФ, ДАНС и НАП, която да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ. С точка 3 е създадено задължение за публикуване и поддържане на интернет страниците на МФ и НАП на списъка. С точка 6 е възложено министрите и другите органи на изпълнителната власт да предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата, държавните и общинските предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и други лица, в които упражняват правата на държавата, да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения.

Според Административно-процесуалния кодекс решението, с което оспореният акт на МС е обявен за нищожен, има действие по отношение на всички. Затова списъците са свалени от сайтовете на НАП и на Министерството на финансите и така създадената „Постоянна работна група“ е заличена от правния мир.

Магистратите приемат, че глобалният закон „Магнитски“ би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая няма, а законът „Магнитски“ няма пряко приложение на територията на България. ВАС смята още, че правителството не е било компетентно да приеме решението за създаването и поддържането на черните списъци.

В Европа има няколко държави със свои версии на закона „Магнитски“. Сред тях са Естония, Литва, Латвия, Косово, Великобритания. Закон „Магнитски“ се обсъжда и на ниво ЕС.

- Реклама -

Последни новини