spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
8.9 C
София
Категории:

България ще пострада при инцидент в Запорожката АЕЦ

Избрано

България ще е сред най-засегнатите от евентуален инцидент в украинската АЕЦ „Запорожие“ държави. Това твърди руският представител в Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ), цитиран от руската агенция ТАСС и от БТА.

Пред телевизия Русия-24 постоянният представител на Русия при международните организации във Виена Михаил Улянов цитира военни експерти, че при евентуална сериозна авария на тази АЕЦ, зоната на радиационно поразяване ще се разпростре на 5500 км, засягайки голяма част от Украйна, части от Русия, а също Румъния, България и Турция.

Съветът за сигурностт на ООН ще се събере в петък, за да изслуша генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси за ситуацията в АЕЦ „Запорожие“, която беше обстрелвана в неделя, след което се контролира от руските военни. Атомната централа е най-голямата в Европа и се намира в югоизточна Украйна.

Междувременно външните министри от групата на седемте най-развити икономики в света (Г-7) обвини Москва в сряда, че излага на заплаха украинския регион около окупираната от руските войски АЕЦ „Запорожие“ и поиска връщането на централата на Киев, съобщи Франс прес.

„Настояваме Русия незабавно да върне на нейния законен суверенен собственик – Украйна, пълния контрол над Запорожката атомна електроцентрала“, се казва в изявление на Г-7, публикувано от Германия, която е председател на групата.

В позицията на външните министри се казва още, че украинският персонал на централата трябва да бъде допуснат да изпълнява задълженията си, „без да бъде заплашван или подлаган на натиск“.

Групата на седемте, в която влизат САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Канада и Япония, добавя, че е силно притеснена от сериозната заплаха, която руската армия представлява за сигурността на украинските атомни централи.

Окупацията им от войски на Москва „значително увеличава риска от ядрен инцидент“, като излага на опасност „народа на Украйна, съседните държави и международната общност“, заявяват държавите от Г-7.

Москва и Киев се обвиняват взаимно в обстрел на тази най-голяма атомна електроцентрала в Европа. Двете страни взаимно отричат сериозността на противниковата страна в провеждането на международна мисия в АЕЦ „Запорожие“, която да се запознае на място с пораженията и функционирането на съоръженията.

Руските сили започнаха във вторник да инсталират система за противовъздушна отбрана в Запорожката АЕЦ заради опасения, че нов обстрел на централата може да предизвика ядрен инцидент.

 

Снимка: Reuters

Последни новини