- Реклама -

- Реклама -

18.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

България ще се управлява от ротационни министър-председатели (ВИДЕО)

България ще се управлява от ротационни министър-председатели в лицето на Мария Габриел и акад. Николай Денков за периоди от по 9 месеца. Това стана ясно на съвместен брифинг на двамата в Народното събрание.

В първите 9 месеца предложението е министър-председател да е Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да е Мария Габриел. За следващите 9 месеца – премиер да е Габриел, а Денков да поеме фунциите на вицепремиер. Промени в първоначалния персонален състав и структурата на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.

„Представихме състав на проектокабинет, за да покажем, че можем да управляваме държавата, ако се наложи“, заяви Николай Денков. Правителството с втория мандат се ангажира да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство на страната в ЕС, включително Шенген и еврозоната, да реализира цялостна съдебна реформа.

За тази уговорка се чу за първи път в неделя след среднощното заседание на „Продължаваме промяната“. След това, Бойко Борисов се е затворил в своя кабинет и не е допускал външи лица преди да вземе решение дали да се съгласи с ротационното управление.

Глупавата идея страната да се управлява на ротационен принцип от двама премиери е на хасковския финансист Асен Василев. Поддръжниците на тази формула на управление не си дават ясна сметка какво означава ротация на премиера. Те едва ли осъзнават, че това е съпроводено с изключителни законови и процедурни неудобства, които ще съпътстват подобна политическа иновация.

Всъщност колкото и налудничава е да идеята за ротацията, тя може да се разглежда като част от плана на „Промяната“ за изчегъртването на ГЕРБ.

За двете парламентарни групи ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

- Реклама -

Последни новини