- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бюджетът приет на първо четене, с ДДС удариха бирата за сметка на газа

Избрано

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет, с което и цялостната промяна във финансовата рамка.

Какво включва тя – от 1 юли влизат в сила нови ДДС ставки, като за хляба налогът ще е нулев, а за доставките на природен газ – девет вместо 20 на сто. За сметка на това виното и бирата, сервирани в заведенията, ще имат 20-процентна ставка, а не редуцираната 9 на сто по време на пандемията.

С гласуването на държавния бюджет се осигури и финансирането на увеличението на пенсиите, което бе одобрено вчера от пленарната зала. Новата финансова рамка е изчислена при инфлация от 11,9 на сто и икономически растеж от 2,9 на сто.

Най-сериозни дебати предизвика увеличаването на дълговия лимит до десет милиарда и 300 милиона лева. Според част от опозицията правителството вече е закъсняло с изтеглянето на парите, тъй като лихвените условия по държавните облигации се влошават ежедневно. Вицепремиерът Асен Василев съобщи, че страната ни ще спести около един процентен пункт, ако изтегли три милиарда лева, с колкото се увеличава лимитът, тази година, а не догодина, когато трябва да револвира вече съществуващи задължения.

Дискусията по бюджета премина сравнително спокойно и в експертен тон, но искането на Десислава Атанасова от ГЕРБ да се свика извънредно заседание в неделя предизвика напрежение в залата. Според председателстващия Кристиян Вигенин е недопустимо то да бъде гласувано в този момент. То ще бъде официално входирано днес.

В това извънредно неделно заседание Атанасова настоява да се обсъдят процедурни правила за избор на нов председател на парламента и да се проведат дебатите по вота на недоверие, внесен заради финансовата политика на кабинета.

Снимка: БГНЕС

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини