13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.
Категории:

Бюджет 2022 беше приет! Асен Василев: Свърши бедността!

Със 129 гласа „за“ бюджет 2022 беше приет на първо четене. „Против“ бяха 99-ма народни представители. Така стана ясно, че четворната коалиция е стабилна и се ползва със значително мнозинство. Против бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

Няма да се примирим с факта, че сме бедни и ще си останем бедни завинаги. Това свърши, заяви финансовият министър Асен Василев, защитавайки бюджета от критиките на опозицията.

От 2007 г. (когато България влиза в ЕС – бел. а.) досега тази икономическа политика на неинвестиране води до това, че половин милион българи отиват да работят в чужбина, защото тук публичната, капиталовата и инвестиционната среда не им позволява да защитят доходите, които могат да защитят в чужбина, обяви той.

След 1996 г. страната ни е имала нужда от дисциплина, защото е харчила повече, отколкото е имала, но след влизането в ЕС, когато има излишъци, България е продължила старата политика – не инвестира в хора, в инфраструктура, увеличава се държавната администрация в период, в който светът преминава към дигитални услуги, допълни той.

Подчерта, че това е основната разлика между този бюджет и всички останали досега. „Той иска да направи публичната и инвестиционната среда поне толкова добра като в Европа, а не да се примири с факта, че ще си останем бедни завинаги“, подчерта министърът.

Той отговори на множеството критики, отправени от предшественика на поста Кирил Ананиев, сега депутат от ГЕРБ. Благодари му за изказването, в което по думите му ясно очертал разликата между предлагания сега бюджет и тези досега.

Ананиев обяви, че всеки месец след като в последния работен ден министерството обявява изпълнението на бюджета, ще внася питане до Василев как се изпълнява заложената в него „гениална инвестиционна програма“.

И ДПС, и ГЕРБ използват две основни тези в критиките към проектобюджета – с размера на дълга и с това, че заложената програма за капиталови инвестиции няма да бъде изпълнена – точно както и през последните години.

Към това Ананиев добави и съмнението, че може да се разчита на пари по неодобрения още от Брюксел Национален план за възстановяване, от който се очаква първоначален аванс от 1.6 млрд. лв. Допълни, че има проекти, които България първо трябва да финансира, а след това ще получи съфинансиране по него.

Попита и риторично дали някой е виждал списък с проекти, готови да бъдат финансирани от бюджета.

И Ананиев след Йордан Цонев от ДПС обяви, че има бърз темп на нарастване на държавния дълг. Затова заяви на финансовия министър, че при ниската легитимност на управляващите, би трябвало да харчат колкото са изкарали.

„Ако сте коректни, ще харчите това, което сте създали във вашия мандат, тоест бюджетът ви трябва да е с нулев дефицит, като най-много може да добавите разходите за пандемията“, заяви Ананиев.

Тезата на управляващите, която и днес посочи финансовият министър, е, че ако ги нямаше предвидените инвестиции, бюджетът щеше да е с излишък от 1.7% от БВП, а не с дефицит от 4.9% от БВП, а без ковид мерките – 2.5% от БВП.

„Ако тук беше уважаемата Мика Зайкова, щеше да каже, че ще направи този бюджет на кайма“, заключи Ананиев и за пореден път лансира тезата на предишните управляващи, че това е предизборен бюджет, но в него не са предвидени пари за избори.

Асен Василев предложи на Ананиев да внесе между първо и второ четене на проект кои разходи с колко да се орежат, за да няма бюджетен дефицит. „Кажете – няма да има увеличение на пенсиите, няма да има безплатни детски градини, няма да има увеличение на майчинските, няма да има помощ за бизнеса и за земеделските стопани“, призова го той.

В отговор получи ръкопляскане от залата, а Ананиев коментира, че „се радват като малките деца в детската градина“.

„Четиридесет години я уча тази наука, сега за пет минути да му кажа как да стане бюджетар няма как да стане“, обяви той.

Източник: Епицентър

Снимка: Факти.бг

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img