- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Вагнер“ вече изтегля бойците си от Бахмут

Руската частна военна компания „Вагнер“ започна да изтегля силите си от украинския град Бахмут, предавайки позициите си там на редовните руски войски. Това съобщи във видео основателят на наемническата група Евгений Пригожин, цитиран от „Ройтерс“.

„Изтегляме частите си от Бахмут. От 5.00 часа сутринта днес – 25 май, до 1 юни повечето части ще се пребазират в лагери в тила. Предаваме позициите си на военните“, посочи той.

Видеото беше публикувано в „Телеграм“ от пресслужбата на Пригожин и в него той беше облечен в бойна екипировка и застанал до разрушен от войната жилищен блок.

Шефът на „Вагнер“, който многократно публично е изразявал критики към висши служители на руската отбрана, заяви, че силите му ще бъдат готови да се върнат в Бахмут, ако редовната армия не е в състояние да се справи със ситуацията.

В събота „Вагнер“ обяви пълното превземане на украинския град след продължили с месеци тежки сражения. Информацията беше потвърдена и от изпълняващия длъжността ръководител на Донецката народна република Денис Пушилин. Ден след обявеното превземане руският президент Владимир Путин поздрави бойците на „Вагнер“ и руската армия за успеха.

Киев отрича града да е паднал. Според твърдения на украинскито министерство на отбраната, украинските военни все още контролират малка част от югозападния район на града.

През изминалата нощ над 3 часа Киев е бил подложен на атаки с дронове. Украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали всички апарати. Дроновете са били ирански „Шахед“. Въздушна тревога тази нощ имаше и в други райони на Украйна. С ракети е бил обстрелван Харков. Атака е имало и срещу западния украински град Черновци.

- Реклама -

Последни новини