12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

„Вагнер“ е с нов лидер по волята на Пригожин

Антон Елизаров официално стана лидер на ЧВК „Вагнер“, сега всичко ще зависи от по-нататъшното му решение. Това написаха вагнеровци в официалния канал в Телеграм „ВАГНЕР“.

„Не искам да казвам прекалено много, затова ще кажа накратко. ЧВК ВАГНЕР официално дава клетва да екзекутира виновника, ние вече знаем кой си ти, и днес ще пробием от Беларус в Русия, чакай ни, куче“.

В предсмъртната инструкция на Пригожин още в първа точка е било указано да бъде поставен Елизаров на мястото му. Него е определил за свой наследник.

Антон Олегович Елизаров е роден през 1981 г. в Ростовска област, СССР. Руски военен, командир на отряд на ЧВК „Вагнер“. Участник в руско-украинската война, повиквателна „Лотос“. Герой на Руската федерация, Герой на ДНР, Герой на ЛНР.

През 1998 г. завършва училището „Суворов“ в Уляновск. 2003 г. завършва Рязанското висше военновъздушно командно училище на името на армейски генерал В. Ф. Маргелов. От 2003 г. служи като командир на парашутен взвод в 7-а гвардейска въздушнодесантна дивизия.

През 2014 г. е уволнен от армията, след като е осъден от Краснодарския гарнизонен военен съд за престъпление срещу собствеността. Получава тригодишна условна присъда и заплаща глоба.

След това се присъединява към ЧВК „Вагнер“. Участвал е в руската военна операция в Сирия.

От 2016 до 2019 г. е инструктор в Централноафриканската република. През 2021 г. командва отряд от щурмови войски в Либия. От първите дни на руското нахлуване в Украйна той участва в настъпленията. Ръководи щурма на град Соледар. С указ на Владимир Путин от 2022 г. „за смелост и героизъм“, проявени в бойните действия в Украйна, е удостоен със званието – Герой на Руската федерация.

Към този момент руските медии не са потвърдили, че Антон Елизаров е новият лидер на ЧВК „Вагнер“. Подобна информация към този час е налична единствено в Телеграм канала „ВАГНЕР“.

Източник: Труд

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img