- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Вагнер нарича Амалфи и Равело градина на боговете

Избрано

Ако искате да избягате на приятно топло и спокойно място, изпълнено с красота и светлина, то безгрижните италиански градчета Амалфи и Равело са за вас. Истинска Градина на боговете по думите на Вагнер, те се намират едва на 70 км на Неапол.

Когато и да дойдете тук, няма да сбъркате. Чудото на Амалфи и Равело е сякаш в техният флирт със сезоните. Те се влюбват в тях за не повече от три месеца и ги забравят. Лятото тук е ярко, есента е сладка, а зимата – топла. Пролетта е истинско чудо от багри и ухания. Улиците изцяло се променят от нанизите рози и герании, увиснали от докосващите се балкони на къщите. Тук човек гледа с невярващи очи яркия широк хоризонт и блестящото море и тялото му се изпълва със слънчева светлина.

Амалфи и Равело са в областта Кампания на брега на Салернския залив, на около 70 км югоизточно от Неапол.

Градчето Амалфи се споменава в хрониките от IV век. То е било столица на една от първите италиански морски републики и през IX век е конкурирало Пиза, Генуа и Венеция в търговията с Изтока. Няколко века Амалфи и Равело са сериозна морска сила, с която се съобразяват турци, араби и нормани. За тези времена напомня запазената крепостна стена на Амалфи, която го защитавала откъм морето. През XII век градовете започват да западат, след като са завзети последователно от Сицилия и Пиза. Воинските подвизи обаче бързо се сменени с културен разцвет, който носи истинската слава на Амалфи и Равело. От Ренесанса насам писатели, поети, художници и скулптори търсят вдъхновение в двете градчета и техните околности. Днес освен хората на изкуството тук идват учени от цял свят за конференции, симпозиуми или просто за срещи с колеги и приятели далеч от суматохата на световните столици.

Равело се споменава в „Декамерон“ на Джовани Бокачо като невероятно красиво място, изобилстващо с градини и фонтани. Тук е обичал да идва Рихард Вагнер. Той отсядал в добре запазената и днес вила „Руфио“, откъдето се разкрива неописуема гледка към целия Салернски залив. Великият композитор обичал да стои на ръба на скалата над морето и да гледа с часове хоризонта, твърдят местните гидове. Те обаче предупреждават туристите с проблемен вестибуларен апарат да не рискуват с подобно удоволствие. Види ли гледката оттук, човек едва ли ще оспорва думите на Вагнер, че Амалфи и Равело са райската градина на Бога.

Равело е любимо място на знаменитости като писателя Гор Видал и актрисата Мерил Стрийп. Човек обаче едва ли ще ги срещне по оживените места в града. Те предпочитат уединението на кокетните вили, разположени по амфитеатралните склонове над морето.

Равело пази ценни произведения на изкуството. Между тях е Катедралата, известна с бронзовите си врати, изработени от прочутия майстор Баризано да Трани и амвона с прелестни мозайки, както и църквите „Сан Джовани ди Торо“ и „Санта Мария“.

Забележителност на Амалфи пък е катедралата „Санта Андреа“, започната през IX век. В този храм също се гордеят с бронзова врата, чиито орнаменти са изработени в Константинопол през XI век. Камбанарията й е завършена през XII век. От XII век е и бившият Капуцински манастир в Амалфи, който сега е хотел.

Амалфи е най-красив откъм морето. Той е като пъстра картичка, накичена с портокалови и лимонови дръвчета, маслинови горички и спускащи се към водата градини. През деня морето наоколо е пълно с червени и сини лодки, украсени с флагчета.

Те разхождат туристи, двойки в меден месец, влюбени или шумни италиански компании. Гледката е особено примамлива привечер. Тогава планините над града се позлатяват, а морето е прозрачно, с пурпурни и изумруденозелени кръпки.

Час преди мрак рибарските лодки, накичени със светлини, се отдалечават навътре в морето. Те спират за миг, подредени в една линия между носовете Капо ди Конка и Капо ди Орсо, които ограждат залива на Амалфи от изток и запад. Това е древен ритуал, който местните рибари изпълняват, преди да се заемат с вековното си несигурно занятие. Навремето той е имал символичен смисъл, а сега е по-скоро туристическа атракция. Въпреки това гледката на лодките е невероятно красива. Морето изглежда като огромен олтар с множество запалени свещи, които постепенно се отдалечават в мистериозната тъмнина.

Красива гледка откъм морето са пещерите в скалистия бряг на Амалфи. Повечето са на нивото на водата. Близо до Капо ди Конка е прочутата Изумрудена пещера – Грота дела Смералдо. В нея туристите влизат с лодки, водени от местни гидове, за да се възхитят на нюансите на зелената вода. Цветът й обаче не идва от блясъка на тайнствени изумруди, а от подводна прожекторна система.

По амфитеатрално разположените планински склонове край Равело и Амалфи са и живописните градчета Атрани, Минори и Майори. Салерно е на 30-ина километра на изток, Соренто е на приблизително същото разстояние в западна посока, отвъд нос Кампанела. В морето, на 15 км от носа, се вижда остров Капри. Наблизо е и малкото градче Позитано, чиито къщи сякаш всеки момент ще се изхлузят по склона в морето.

Амалфи и Равело са места, които не се забравят. Местните хора обичат да казват, че който веднъж застане на скалистия бряг над морето тук, ще се връща към гледката винаги щом затвори очи. Не туристическата слава, катедралите и фонтаните, а тишината, мирът и надменното вечерно спокойствие пристрастяват към това незабравимо място.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини