- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
четвъртък, 29 септември 2022 г.
13.5 C
София

Варадеро – курорт да се влюбиш

Избрано

Дали щастието може да се опише? И то без да звучи като в сладникав сериал. Зададох си този въпрос, докато по залез плувах в океана и топлата вода като сатен обгръщаше тялото ми. По лилавото небе се стелеха редици бели облачета, а лек ветрец раздвижваше листата на кралските палми край плажа в прочутия кубински курорт Варадеро, който сякаш илюстрира представата за рая. От плажа долитаха латино ритми, под чиито звуци туристи кършеха загорели тела в час по танци. Други пък пиеха кокосово мляко или мохито, любувайки се на потъващото в морето слънце. Неслучайно курортът е предпочитано място за сватби и меден месец.

Но каквато и причина да ви доведе тук, няма как да не се влюбите. Ако не в някой друг, то със сигурност в Куба.

По време на близо 10-часовия полет от Париж до Хавана се запознах с двойка французи, които бяха избрали Острова на свободата за своя меден месец. В моите представи Куба живееше като легендарно и очарователно място, където дори мизерията е пъстра и ведра. След филма на Вим Вендерс Buena Vista Social Club, посветен на прочутите кубински музиканти от едноименната група, карибският остров ме привличаше неудържимо с атмосферата си.

Младата двойка обаче не знаеше нищо за този филм. Те бяха избрали Куба заради безкрайните бели плажове, оградени с палми, лазурното море и лилавите залези във Варадеро. Стори ми се твърде захаросано. А каталозите със снимки, които ми показаха, ме изпълниха с подозрения за сериозна компютърна обработка – така нереално красиви изглеждаха цветовете. Няколко дни по-късно обаче, когато пристигнах в курорта, осъзнах че картинките от брошурата изглеждат по-скоро избледнели в сравнение с цветовете тук.

Варадеро е курортно място за кубинците още от 1872 г., но става популярен след 1930 г., когато американският милионер Дюпон строи голяма къща в курорта. Днес имението му е превърнато в голф игрище, а в дома му се е настанил изискан ресторант и бар, където можете да пийнете някой от любимите на Хемингуей коктейли – „Мохито“ и „Дайкири“. След Дюпон и други богати хора купуват имения тук. Сред влюбените във Варадеро е и мафиотският бос Ал Капоне, който обича да отдъхва край бреговете на Атлантика. Сега лятната му къща е известен ресторант.

Но кубинският курорт, който е на 140 км от Хавана, се развива най-вече през последните години, когато световноизвестни хотелски вериги от Испания, Ямайка и т.н. строят луксозни хотели тук. Така Варадеро се превръща в най-големия курорт на Карибите и е предпочитано място за почивка от канадци, испанци, англичани, французи.

В повечето хотели, потънали в екзотична растителност, посрещат гостите с музика и традиционния коктейл „Мохито“ за добре дошли. След това почивката се превръща в безкраен празник с много музика, шоу и ром. И макар че сред тази идилия думата скука е напълно непозната, в почти всеки хотел работят така наречените аниматори, чиято грижа е да забавляват туристите. Докато закусвате обилно и отпивате от ароматното кубинско кафе, придружено със сок от манго, гуава или маракуя, непременно под звуците на оркестъра, млади момичета минават покрай масите и предлагат куп безплатни изкушения – да се включите в уроците по латино танци или волейбол на плажа или да наблюдавате вечерното шоу в някое от заведенията на хотела.

Макар на човек да не му се мърда от красивите плажове, би могъл да разнообрази дневната си програма и с различни пътешествия. Някои от тях са по вода – с лодка до реката Канимар, с подводница до някои от красивите рифове край брега или с катамаран до впечатляващия остров Кайо Бланко, където може да се гмурка сред корали и екзотични риби.

Сред дневните атракции в курорта е делфинариумът, в който освен да видят програмата, туристите могат да поплуват на гърба на делфините.

В центъра на Варадеро пък се простира паркът „Хосоне“, който предлага четири ресторанта, бар и басейн сред прекрасна природа. Тук можете да поверите децата на специалисти, които ще ги занимават с театър, музика, рисуване, танци.

Любопитно е да се разходите и до Хикакос Пойнт Парк, който е превърнат в резерват от 1974 г. На 312-те му хектара ще видите екзотични растения, сред които 600-годишния кактус, наречен Патриарха. На полуострова се намира и езерото Мангон, край което живеят 31 вида птици и 24 влечуги. В Пещерата на Амбросио пък са запазени 72 индиански рисунки.

Вечер почиващите могат да усъвършенстват уменията си по латино танци в някоя от 100-те дискотеки, барове и кабарета. Най-голямата и оригинална дискотека е „Румба палас”, в която свирят на живо кубински салса оркестри. Не по-малко атрактивна е и плуващата „Ла Патана”, както и местният „Мамбо клуб”, където освен жива музика се предлага и пиене на корем срещу 10 долара вход. Друг вариант е нощният клуб „Пиратската пещера”. Той се намира в истинска пещера, а облечени като пирати сервитьори и музиканти посрещат гостите.

Много популярно е кабаре „Континентал”, на чиято сцена са пели Нат Кинг Кол, Франк Синатра, Сантана и т.н. За хората, които си падат по музиката от 50-те и 60-те, е „Хавана кафе”, в което е пресъздадена атмосферата на тези години.

Дори да сте дошли само за почивка във Варадеро, е добре да отделите поне ден за разходка из уличките в старата част на Хавана – място с неповторимо очарование. То се излъчва от старите колониални сгради, по чиито балкони и прозорци са опънати простори с шарени дрехи, от живописните площадчета и катедрали, рикшите, ретро автомобилите, накипрените жени, които независимо от килограмите си са пристегнати в кокетни рокли. Обичайна атмосфера са глъчката на хлапетата, които играят навън, бабите, захапали неизменната пура, ароматът на гозбите, който се стеле от отворените врати на домовете. Защото тук сякаш няма граница между улицата и дома, музикантите свирят навсякъде и неусетно хората започват да се движат, танцувайки.

- Реклама -

https://filtarbg.com/spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини