spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
11.8 C
София
Категории:

Варненец създава велосипеда с най-съвършена аеродинамична форма

Избрано

Скулпторът Георги Георгиев създава най-бързото превозно средство, задвижвано от човек – велосипед с марката „Варна“, който 14 години държи световния рекорд по скорост. Изобретателят, наричан гений от световни медии като „Дискавъри“, у нас е почти непознат. Историята на варненеца, емигрирал в Канада преди повече от 40 години, е удивителна. Според най-големите специалисти в света неговите велосипеди са с най-съвършената аеродинамична форма, въпреки че по негови думи той няма никакви познания по геометрия, не се интересува от формули и цифри, не е запознат с коефициентите на триене или съпротивление на въздуха и дори не използва компютър.

Независимо от това с конструирания от Георги велоболид, който прилича на снаряд, канадецът Сам Уитингъм подобрява 9 пъти рекорда за най-бързо придвижване на човек със собствени сили. В периода от 1999 до 2009 тандемът Георгиев/Уитингам е абсолютен хегемон в престижните състезания, провеждани всяка есен в пустинята Невада. Тъкмо там се намира легендарната магистрала 305, известна като най-дългото и равно шосе в Северна Америка. През 2009 г. велоболидът „Варна Темпест“ развива невероятната за колело скорост от 133,28 км/ч. Така за първи път двигател с една човешка сила достига 1/10 от скоростта на звука.

„От всичките ми герои Георги Георгиев е най-колоритният, най-нестандартният, най-чудатият“, пише Венелин Митев в книгата си „Българи, за които говори светът“. Роден на 6 март 1942 г. във Варна, Георги завършва скулптура в Художествената академия в Белград, тъй като не го приемат в нашата. През 1971 г. емигрира в Италия, а след това в Канада и живее на остров Габриола в Тихия океан, недалеч от Ванкувър. Там, в своята работилничка в гаража, започва да се занимава с изобретяването на футуристични велосипеди. Всяко негово изобретение носи името на родния му град – „Варна Мефисто“, „Варна Диабло“, „Варна Темпест“. А благодарение на „Варна Диабло 3“ френската състезателка Барбара Буатоа става най-бързата жена в света. Тя смазва предишния рекорд с умопомрачителните 121 км/ч. Това я прави не само най-бързата жена в света, но и най-бързия човек на Стария континент.

Само трима мъже по света са развили по-висока скорост от нея.

„Моите форми не идват от учебниците и от компютрите. Нещо невидимо, нещо дълбоко вътрешно ми подсказва как трябва да работя.“ Всяка заварка, всяка сглобка и елемент са направени в собствения му гараж-работилница. Компанията на скулптора произвежда и създадени от него дизайнерски велосипеди, модерни превозни средства за инвалиди и трудноподвижни хора. Идеята да улеснява живота на хора в неравностойно положение идва, след като помага на свой приятел, претърпял инцидент.

Още като дете Георги прави серия от аеродинамични модели на свръхзвукови самолети, вдъхновени от Ту-144, първия в света свръхзвуков пътнически самолет. Шефовете на клуба по аеронавтика във Варна са толкова силно впечатлени от работите му, че ги слагат във витрина, за им се любува целият град. Години по-късно той вижда подобни на неговите форми в моделите, разработени от „Боинг“ и НАСА. По това време му попада брой на американското списание „Попюлър Сайънс“, където открива интересни статии за иновации в превозните средства.

„Знаех, че самолетът е много аеродинамичен, така че наблюдавах какво се случва във въздуха, какво правят птиците и какво става във водата, където някои животни като делфините могат да се движат с 30–40–50 км/ч. А водата е 750 пъти по-плътна от въздуха. Това означава, че ако бяха във въздуха, делфините щяха да са свръхбързи. Продължих да ги наблюдавам, да мисля защо се движат така, направо невероятно! Реших, че трябва да създам форма, която да наподобява тяхната. Направих това колело и изведнъж станах световен шампион. Така започна всичко. Създадох формата, която наподобяваше нещо, което може да се приплъзне през въздуха, без въздухът да разбере, че то минава през него“, обяснява изобретателят.

Колкото и да е странно, Георги отказва спонсорство поради философските си възгледи. Не използва дори компютър и води кореспонденцията си с помощта на жена си и на свой приятел, когато нея я няма.

Друга негова особеност е, че той не пази в тайна разработките на дизайнерските си модели. Дава ги на всеки и много от конкурентите му копират изцяло „Варна“. „Никога не съм се крил, винаги съм искал всеки да знае какво се случва, как се правят тези колелета, защо ги създавам просто за да мога да подобря цялостната ситуация, да подобря средата, в която живеем. Защото всички ние сме на една и съща лодка, така че трябва да си помагаме. Така се прави – влагаш таланта си, способностите си в услуга, и изведнъж може да правиш невероятни неща. Може да правим неща в живота си със съвсем малко усилие, но с огромни резултати, това е най-важното“, смята той.

Всяка есен Георги потегля с пикапа си към градчето Батъл Маунтин в Невада. Тъкмо там се събират най-бързите велосипедисти на планетата с футуристични колела и всеки път очакват с интерес появата на нисичкия, скромен и деликатен българин Георги – ненадминатия конструктор. С неговия велоболид от 1999 г. се състезава Сам Уитингъм, бивш пистов колоездач в националния отбор на Канада. През 2003 г. Сам прави опит да подобри собствения си рекорд, но пука гума и излита във въздуха със 130 км/ч. Остава обаче без нито една драскотина.

Животът му е спасен от гениалния дизайн. Съоръжението е построено от свръхлеки въглеродни нишки и кевлар, от който се правят бронирани жилетки за военните.

Болидът на Георги Георгиев е подлаган на сложен компютърен анализ в аеродинамичен тунел от учени от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър. В доклада си те са единодушни, че „Варна“ е най-съвършената аеродинамична форма, създадена от човечеството.

През 2001 г. британци инвестират над милион долара, за да победят „Варна“ и да се върнат от Невада с нов световен рекорд. В изработването на техния велобоид се включват световноизвестни учени и лаборатории, които разполагат с компютърни процесори с индустриална мощност и сложни програми за графичен и аеродинамичен анализ. Така е създаден ултрамодерният велоснаряд, наречен „Блуйондър“, който е поверен в ръцете на олимпийския шампион от Сидни Джейсън Куейли, за да победи в Невада. За това състезание Уитингъм си спомня: „Те бяха огромна машина, подпомагана от купища пари, докато ние бяхме просто двама пичове с един пикап. Резултатът? Те постигнаха едва 103 км/ч“.

Както се разбира от имената на моделите, Георги носи Варна в сърцето си. „Градът е толкова дълбоко вплетен в мен, че аз всъщност никога не съм си тръгвал и нося Варна винаги дълбоко в моето сърце, където и да се намирам по света+, казва той на 16 август 2014 г., когато го обявяват за почетен гражданин на морската ни столица.

Кредото на изобретателя е: „Ако всеки на тази планета реши един ден да върши това, в което най-много го бива, целият свят ще се промени към по-добро. Много е важно човек да не пропилява таланта и живота си напразно“.

Последни новини