- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Вартоломей: Руската църква споделя вината за престъпленията в Украйна

Вселенският патриарх Вартоломей

Духовният лидер на православните християни по света заяви, че влиятелната Руска православна църква споделя отговорността за конфликта в Украйна, но добави, че той е готов да помогне със следвоенното „духовно възстановяване“ на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вселенският патриарх Вартоломей отправи упрек към руския патриарх Кирил, чиято изразена на висок глас благословия за инвазията на Москва в Украйна породи разделение сред православните по света.

Вартоломей, който през 2019 г. разгневи Москва, като призна новопровъзгласената Православна църква на Украйна, заяви, че руските власти използват църквата като „инструмент за своите стратегически цели“.

„Църковното и държавното управление в Русия си съдействаха в престъпната агресия и споделят отговорността за последвалите престъпления, като например шокиращите отвличания на украински деца. Нашият междурелигиозен диалог трябва да се фокусира върху начини да се противопоставим и да неутрализираме капацитета на ръководството на Московския патриархат да подкопава единството ни и чрез теологията да легитимира криминално поведение“, заяви Вартоломей на конференция, организирана от литовския парламент.

Руската православна църква не коментира веднага думите на Вселенския патриарх, посочва Ройтерс.

Вселенският патриарх е базиран в Истанбул и е смятан за „пръв сред равни“ в православната църква, която има около 260 милиона последователи по света, от които около 100 милиона са в Русия.

„Църквата-майка в Константинопол е готова отново да помогне на своите деца в Украйна и Русия, както е правила много пъти в миналото. Наш общ християнски дълг е да използваме силата на диалога, за да върнем руските ни братя и сестри към нашите споделени ценности“, добави той и подчерта необходимостта от „духовно възстановяване“ както в Русия, така и в Украйна.

 

 

- Реклама -

Последни новини