- Реклама -

- Реклама -

3.2 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Вархей призова България да приеме предложението на Борисов за ветото

Еврокомисарят по добросъседството и разширяването Оливер Вархей призова българските власти да приемат предложението на Бойко Борисов Народното събрание незабавно да гласува френското предложение за отпадане на ветото за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Призива си Вархей отправя в началото на днешната среща на лидерите на ЕС и Западните Балкани в Брюксел, където България е представена от премиера в оставка Кирил Петков.

„Призоваваме българския парламент и всички партии да изпълнят ангажимента си и да внесат предложението за Северна Македония и Албания в дневния ред на парламента за одобрение днес, както е предложено. Опозицията (ГЕРБ и Бойко Борисов) вече показа лидерство, като сложи предложението на масата. Необходимо е всички да направят същото. ЕС трябва да се раздвижи“, написа комисарят.

В друг пост той уточнява, че „ЕС приема много сериозно всички опасения на България (по преговорите с Македония) и те вече са част от преговорния процес. Моментът за отговорни решения е сега. Западните Балкани трябва да бъдат част от нашия Европейскисъюз. Заедно ще бъдем по-силни.“

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -