9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Василев бързо намери изчезналите 12 млн. лв. за музейните работници

Финансовият министър Асен Василев бързо поправи грешката с изчезналите 12 млн. лв. за увеличаване на издръжката на музейните работници. Късно във вторник на сайта на МФ бе публикуван нов проект за размера на стандартите на делегираните от държавната дейности от 1 април, който днес трябва да бъде приет от Министерски съвет.

Въпросната сума бе предвидена в закона за бюджета за тази година, който влиза в сила от 1 април. С нея парите за музеи и галери се завишават с 50% в сравнение с предната година, като основно с тях трябваше да се повишат заплатите. От Сдружение „Български музеи“ обаче алармираха, че в публикуваното преди седмица в „Държавен вестник“ постановление за изпълнение на държавния бюджет парите липсват.

Сдружението на музейните работници поиска обяснение защо се получава така и как е възможно с постановление на МС да се променят законови разпоредби. И обявиха, че ще подадат жалба до Върховния административен съд.

Депутати от бюджетната комисия и комисията по култура в Народното събрание също са оказали натиск финансовият министър да коригира постановлението и да осигури гласувания вече увеличен бюджет за музейните работници.

Според новия проект на МФ стандартите за издръжка се завишават общо с 11.8 млн. лв., като този допълнителен разход ще се осигури за сметка на централния бюджет за 2022 г.

Държавните културни институти в областта на културното и аудиовизуалното наследство ще получат от 1 април с 30% повече средства за увеличаване на стандарта от 21 171 лв. на 27 522 лв. за един служител. Необходимите средства за това увеличение са в размер на 2,4 млн. лв.

Музеите и художествените галерии с регионален характер също получават 30% по-висока издръжка – от 19 237 лв. на 25 008 лв. за един служител. Необходимите средства за това увеличение са в размер на 8,7 млн. лв.

С 20% се увеличават допълващите стандарти за закритите площи на музеи и галери за общо 700 хил. лв. Необходимите средства за изпълнение на проекта на решение са общо в размер на 11,8 млн. лв. и ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2022 г

„С предложеното допълнително увеличение на стандартите ще се осигурят необходимите гаранции за стабилност на държавните културни институти в областта на културното и аудиовизуалното наследство и на музеите и художествените галерии с регионален характер в условията на продължаващо нарастване на цените на основните материали, енергия и горива. По този начин ще се повиши и качеството на изпълнението на програмите и дейностите на горепосочените културни институти във връзка с опазването и представянето на движими и недвижими културни ценности и ще се осигурят и по-добри възнаграждения на заетия персонал в тези публични услуги“, се казва в доклада на МФ по повод новите стандарти.

Източник: Сега

 

Последни новини

- Реклама -