- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Васил Божков обяви, че е готов да се върне в България

Готов съм да се върна в България като защитен свидетел, написа днес във „Фейсбук“ Васил Божков.

През юни 2021 г. Божков бе санкциониран от глобалния закон „Магнитски“. Според САЩ Владислав Горанов е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица и да лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси и от това е произлязла щета за около 600 милиона лева. Твърденията на Божков са, че Горанов и Борисов са го изнудвали и че е давал на Горанов 20% от печалбата в пачки от 500 евро, а Борисов е изпращал пиара си Севделина Арнаудова в кабинета му „за по-дребни суми, за други нужди“.

След пресконференцията на главния прокурор Иван Гешев вчера, в която той започна публично противопоставяне с Борисов, Божков написа във „Фейсбук“, че понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец, имайки предвид ръководителя на държавното обвинение.

Божков, който живее в Дубай, е с повдигнати 19 обвинения, по които са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави.

Изпратена е и молба за екстрадицията му до ОАЕ, както и още четири молби за правна помощ. Последната – да се яви пред българските разследващи, е от този януари.

- Реклама -

Последни новини