9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Васил Велев: Липсва координация у нас по отношение на кризата в Украйна

„Има известно забавяне и липса на координация в българската държава по отношение на кризата в Украйна“. Това каза в интервю Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ):

„Пазарът на труда е едната област, другата е логистична подкрепа за международната търговия, която сега е с много неизвестни. Много наши автомобили са блокирани по границата. Всъщност не срещаме подкрепа в държавните институции. Хората са оставени да се оправят на място кой както може“.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България обясни какъв трябва да е механизмът по отношение на настаняване и започване на работа на бежанците в нашата страна:

„Механизмът за бежанците трябва да е следният – държавата поема в началото настаняването, получава се информация кой иска да работи и какво може и от предприятията отправят вече покани към конкретния човек. Предприятията биха могли да се заемат с настаняването, приемайки на работа тези хора, както и държавата би могла да подпомага с част от средствата, които отделя за тяхната издръжка за настаняването в началния етап, тоест ако 40 лева е издръжката на ден, което прави 1200 лева на месец, това е достатъчно като подкрепа за настаняване на тези хора, но те, започвайки работа вече всъщност няма да са в тежест, а ще внасят в бюджета данъци и осигуровки“.

 

Източник: БНР

снимка: БГНЕС

Последни новини

- Реклама -