spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
11.8 C
София

Васил Велев: Настъпва газов апокалипсис!

Избрано

 

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

Васил Велев е председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

През 1977 г. завършва с отличие 133-то СОУ в София. През 1984 г. се дипломира във факултета по автоматика към Техническия университет в София със златен медал като първенец на випуска. През 2008 г. завършва магистратура в Икономическия университет във Варна, специализирайки „Корпоративно развитие и управление“.

-При предаването на властта бившият министър-председател Кирил Петков каза, че няма апокалипсис в държавата, а служебният премиер Гълъб Донев му отговори, че ще търси изход от кризата. Каква е днешната ситуация в страната, господин Велев?

-300 лева за мегаватчас природен газ без програма за компенсации си е апокалипсис отвсякъде. А по-лошото е, че за последното тримесечие на годината са осигурени едва 28% от консумацията на синьо гориво в страната. Това е азерският газ, който е приблизително една трета от годишното потребление, но то през зимата е значително по-голямо, отколкото през лятото, и всъщност този газ е дори под 28% от необходимото за последното тримесечие. Ето какво показват числата: 1,2 теравата са необходими за индустрията всеки месец. През лятото топлофикациите и газоразпространителните дружества заедно с вързаните към тях малки бизнеси и домакинства потребяват около 0,6 теравата, но през зимата им трябват до 1,8 теравата. Тоест сега са необходими 1,8 теравата, а през студените месеци – над 3 тераватчаса месечно. Ето това количество го няма, защото азерският газ е 0,89 тераватчаса, а друг няма.

-Но преди да си тръгне, Кирил Петков съобщи, че са осигурени 7 танкера втечнен газ и остава служебното правителство само да финализира сделката?

-Чухме ме го какво говори, но видяхме и какво пише в писмото. Там няма нищо за Еврокомисията, която била осигурила количества. „Булгаргаз“ е поискал оферти от 9 фирми и показа една от тях – по един танкер за октомври, ноември и декември и със срок за отговор няколко часа. Как да стане, при условие че нямаш резервирани нито терминал за приемане и регазификация, нито трасе, по което да прекараш до газопреносната мрежа на страната. Тези танкери са по 1,05 тераватчаса, което означава, че дори всичко с тях да е наред, ще имаме недостиг от 2 тераватчаса на месец. Това е абсолютно несериозна история.

-Значи можем да обобщим така: не само че танкерите ги няма, но и не стигат като евентуални количества?

-Да. А както се казва в рекламата: и това не е всичко, този газ е по-скъп с една трета от газа, за който имаме договор с „Газпром Експорт“. Имаме, но не потребяваме. Не потребяваме, но за сметка на това ще го платим по клаузата в договора „вземи или плати“.

– Значи отказахме да плащаме в рубли, руснаците спряха доставките, а сега ще плащаме това, което не сме взели?

-Точно така! Но всъщност плащането не е в рубли, а в долари, както е по договора, а банката превалутира, без да ни струва нищо, няма оскъпяване. Така правят Франция, Германия, Италия, Австрия.

-Имате ли обяснение защо тандемът Петков – Василев категорично отказа да разговарят с „Газпром“? Проява на инат ли е, или е нещо друго?

-Едната възможност е корупция, защото ние пак купуваме руски газ, но чрез посредници, при това свързани с „Газпром“, и то на по-висока цена. В крайна сметка плащаме на руснаците повече, отколкото ние бихме платили, ако директно получаваме количествата по договора, който имаме. Някой може би получава комисиони? От друга страна, някой пък може да си пише някъде червени точки, знам ли къде…

-Според новия стар председател на КЕВР Иван Иванов има документи, че пак получаваме руски газ, но с 20 долара по-скъп.

-Неотдавна политици от опозицията показаха фактури за 30% по-скъп газ, платен на посредници, фирми, свързани с „Газпром“. Това е факт и той ще бъде публично огласен.

-Кой е според вас изходът от тази ситуация?

-Изходът е само един – ние трябва да уредим отношенията си с доставчика „Газпром експорт“ и да вземем колкото можем по договора. Най-добре всичките количества, за да наваксаме изоставянето. Този газ е с 30% по-евтин от текущата пазарна цена. И е важно да се знае, че нашите конкуренти в ЕС се снабдяват по дългосрочни договори. По тази причина един голям германски оператор беше пред фалит, защото има ниска цена по договорите с предприятията, но не успя да се снабди с пълните количества по своя договор и трябваше да купува на спот пазара, където е много по-скъпо.

-Цяла Европа се стяга за тежка зима, а българската индустрия?

-В повечето предприятия газът не може да бъде заменен, ако го няма, те ще спрат. Въобще не можем да сравняваме с предишната газова криза през януари на 2009 г., когато след Нова година предприятията не работеха седмица-две. Сега кризата ще е месеци. Всъщност не знаем докога ще продължи, защото за следващата година изобщо нямаме дългосрочен договор освен за азерския газ, който е недостатъчен. В момента имаме само това, но смятайте, че проблемът започва от октомври, не от 1 януари. Ако възобновим доставките по договора с „Газпром експорт“, можем да напълним хранилището в Чирен със сравнително по-евтини количества и до края на годината да има сигурност на доставките. Но това не решава проблема за следващата година. Фирмите, които използват голямо количество газ за своите инсталации в металургията, ще затворят. Същото важи и за химията, ако спре изведнъж газът в стъкларската индустрия, ще се втвърди стъклото и пещите ще бъдат унищожени, ще пострада производството на керамика, на хартия и целулоза, машиностроенето и т.н.

-Каква ще е общата загуба?

-Правиха сметки в Германия – при пълно спиране на доставките от „Газпром“ ще има между 5 и 10 на сто спад на брутния вътрешен продукт. А най-голям наш външнотърговски партньор е именно Германия, там са около 15% от износа. Като спре немската индустрия, моторът на европейската икономика, ще пострадаме в по-голяма степен ние, защото рязко ще ограничат поръчките. Но ние работим и за подизпълнители на германски компании, основно от Италия, и по тази линия също ще настъпят сериозни проблеми. По първоначални сметки ще бъдат съкратени 250 000 работници. Ако има единствено азерски газ, той ще е за топлофикациите, впрочем количествата не са достатъчно дори само за столичната ТЕЦ и ще трябва в определен период да минава на мазут.

-Имате ли информация какво се случва с Плана за възстановяване и устойчивост?

– Стартира процедурата за технологична модернизация на малки и средни предприятия за 260 млн. лева и сега се приемат проекти. Очакваме още две или три процедури – за цифровизация, за ВЕИ и за енергийна ефективност на промишлени сгради. Това касае пряко предприятията. Но за да върви всичко по план, трябва да се приемат тези прословути над 20 поправки в закони или нови закони до декември, което е сериозна работа. Истината е, че до края на годината значителни суми няма да могат да бъдат инвестирани.

Последни новини