19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.
Категории:

Васил Велев: Публичен процес, да видим заради кого плащаме 30% по-скъп газ

Бизнесът ще иска от властта сигурни доставки на газ на конкуретни цени и доказателства, че страната ни няма да претърпи санкция за това, че не сме взели количествата, които сме заявили от „Газпром експорт“. Това каза в предаването “Твоят ден” по Нова нюз Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
По думите му тези санкции ще бъдат над 1 милиард и ще ги плаща всеки един от българските граждани. „Но това, което ще направим, е да предявим иск към хората, които са допуснали това да се случи. И ще направим един публичен процес, за да е ясно заради кого в момента плащаме близо 300 милиона месечно повече за газ и заради кого ще платим над 1 милиард санкции за количества газ, които сме заявили, но не сме взели“.
„Бизнесът е изправен пред загуба на конкурентоспособност”, посочи още Велев. „Очакваме за август цената на природния газ в България да е над 150 евро на мегаватчас.
За сравнение в съседна Сърбия е 45 евро – 3 пъти по-малко, в Унгария – 65 евро, два пъти и половина по-малко, и в Гърция – 80 евро, два пъти по-малко. Всички тези страни, включително и България, получаваме руски газ. Само че ние го получаваме на два пъти, три пъти по-висока цена.“
Велев посочи, че цената по договора с „Газпром“ е с 30% по-ниска от текущата пазарна спотова цена. За протестите срещу евентуално подновяване на преговорите с „Газпром“ той бе категоричен: „Това е протест на една секта. Това е секта на противниците на руския газ, купуван без посредници. Това е нейното наименование на тази самоубийствена секта. Защото ние купуваме руски газ, но чрез посредници, с 30% по-скъпо. Това не е лошо за тази секта, лошото е, когато го купуваме директно с 30% по-евтино“.

„Отговорната българска европейска позиция е да вземем максимално количество от „Газпром експорт“. Да напълним на 100% „Чирен“ и ако ни остане, да продаваме в Европа този газ“. А диверсификацията я постигаме с времето, подчерта Велев.

В Антикризисния щаб, в който АИКБ са поканени, но още не са заседавали, бизнесът ще настоява да се обсъди при недостиг на газ в какъв ред ще бъдат изключвани, какво ранно предизвестие ще получават, какви компенсации ще има за лишените от газ предприятия.

А високата цена води до ограничаване на активността, намаляване на продажбите, на заплатите, на персонала, обясни Велев и заключи: „Ако това продължи достатъчно дълго – да получаваме по-скъп газ от нашите конкуренти, това ще доведе до спиране на работа и затваряне на предприятия“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини