- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

„Васил“ – най-после просветен български имигрант на екрана

Геновева ДИМИТРОВА

„Васил“, 2022, Испания/България, 90 минути, сценарист и режисьор Авелина Прат, продуценти: Мириам Форте, Весела Казакова и Мина Милева; оператор Сантиаго Ракaх, музика Винсент Бариере, в ролите: Иван Бърнев, Кара Елехалде, Алехандра Хименес, Суси Санчес, Сю Флак. Награди: за най-добри актьори, поделена между Иван Бърнев и Кара Елехалде от Валядолид 2022, 6 отличия Berlanga, включително за филм, сценарий и режисьор.

Радост е да гледаш този филм въпреки невървежа на героя. Васил (Иван Бърнев) е българин на средна възраст във Валенсия. Имал е работа, но фирмата фалирала и останал на улицата. По молба на ирландката Морийн (Сю Флак) го е приютил временно брадатият архитект Алфредо (Кара Елехалде). Това разбираме по-късно, а в началото той само уведомява по телефона дъщеря си Луиза (Алехандра Хименес), а тя не може да повярва на ушите си.

Васил е ведър, спокоен, организиран. Първо с Алфредо, после с Морийн обикаля социалните служби с нечовешка бюрокрация. Играе великолепно бридж в местен клуб. Партньорки са му ту симпатичната Морийн, ту луксозната и властна Кармен (Суси Санчес). Васил е страшно добър и на шах – играта е единствената му връзка с Алфредо. Той дори го кани в своя клуб и българинът печели срещу шестима играчи.

Васил говори оскъден испански (търси думи в разговорник), но съумява да разказва смешни истории. Има свежо чувство за хумор. И златни ръце – успява да оправи мивката на Кармен и я шокира, че знае Монтеверди. Васил има дъщеря в България и й пише писма, „за да има какво поне да чете“. Колкото отношенията му с жените са сърдечни, толкова с високомерния особняк Алфредо са опънати. Но Васил непрестанно го изненадва – дори подрежда изоставените му в кашони книги в библиотеката. Подарява „Времеубежище“ на Георги Господинов за дъщеря му, която е преводачка, но не знае български. Междувременно Васил си намира работа като готвач в гръцка таверна, но е без договор и социалните го изгонват. Прогонват го и от клуба за бридж – местните не търпят пришелци, пък и имал проблем с белия дроб.

След поредна разпра с Алфредо Васил отново се оказва на улицата. Пише писмо на дъщеря си, ще я чака на Канарските острови. Малкият човек с чантата си потъва по улиците на красивата Валенсия, а животът на всички, имали общо с него, и най-вече – на Алфредо, няма да е същият.

Скромен, откровен и сърцат филм с автентична атмосфера и актьори. Зрял дебют на Авелина Прат, която всъщност разказва за собствения си баща. За първи път на екрана срещаме просветен и чуден български имигрант. Прекрасно е, че Весела Казакова и Мина Милева са застанали зад този проект.

Въпреки че Валенсия е заснета с любов и въображение, магнитът на филма са Иван Бърнев и Кара Елехалде – един от известните испански актьори. Дуетът им е възхитителен. Всеизвестно е у нас, че Иван Бърнев е изключителен актьор, но в испанския контекст е още по-въздействащ. Той беше бляскав и в „Обслужвах английския крал” (2006) на чешкия класик Иржи Менцел. Героят му там е еманация на креативния примитив – шут и работяга, добряк и гадняр, парвеню и романтик. Говорейки на чешки, актьорът майсторски жонглира с табли, ситуации и женски тела, а маймунджилъците му са ослепителни. Във „Васил“ е много по-събран и вълнуващ.

Не изпускайте „Васил“! И не забравяйте, че на екран от 3 февруари е неистовият и енергиен филм на Валери Йорданов „Шекспир като улично куче“. Изобщо насъбраха се доста прекрасни български филми за гледане.

- Реклама -

Последни новини