25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Васил Терзиев се сдобива с топ имот като 20-годишен студент

„Роднините нямат значение“, каза преди дни съпредседателят на ПП Асен Василев. Рефренът се поде като основна опорна точка от потребители на мрежата, но и от самите ръководители на ПП-ДБ, именуващи се „демократи“ и „антикомунисти“. Днес ДСБ официално потвърди кандидатурата на младия бизнесмен барабар с неговото ДС потекло, което нямало значение.

Да, ама имало било значение, що се отнася до свързаността на фирма „Телерик“ и спечелването на първия милион. Точно тази принадлежност към ДС фамилията помогнало на Терзиев и за други битови облаги, много преди да започне шеметната си кариера уж от нищото.

Едва на 20-годишна възраст студентът Васил Терзиев се сдобива с апартамент, и то не в крайните квартали на столицата.

Справка в търговския регистър сочи, че младият студент Васил Терзиев се сдобива с имот от 93 кв. метра в центъра на София, и по-точно на ул. „Оборище“. През декември 1998 година той брои огромната за онова време сума от 58,9 милиона лева (неденоминирани), които се равняват на малко над 32 хиляди долара. Месец по-рано Терзиев продава апартамент на „Гео Милев“ в София, като е вписан нула лева материален интерес, съобщава Tribune.bg.

През 2005 година родителите на Васил Терзиев му прехвърлят и друг апартамент с площ 118,320 кв. м в столичния квартал „Младост 1“, като това е станало чрез дарение.

Бащата Александър Терзиев пък е продал друг имот от 480 кв.м в местността „Кокалянски ханчета“, в село Кокаляне.

Видно от имотното състояние на младият Терзиев, няма как да не се запитаме дали ДС потеклото му не е оказало значително влияние. Припомняме, че баща му Александър Терзиев е бил офицер от Първо главно управление на ДС, че дядо му Васил Терзиев, на когото е кръстен, е бил партизанин, а после – генерал от Държавна сигурност и дългогодишен началник на нейното Трето управление (военно контраразузнаване), че чичо му Павел Терзиев е офицер от VI управление на ДС, че братът на дядо му – Тодор Терзиев, е началник на IV управление на ДС (научно-техническо направление).

Както е известно след разпада на тоталитарното управление на БКП, едни от големите злоупотреби с държавни средства е именно през фирмите на научно-техническото разузнаване.

От страна на търговските предприятия започват да се прехвърлят валутни средства в смесени дружества и да се задържат печалбите от тях зад граница. Редица служители от ръководния състав напускат разузнаването, но не и фирмите, в които работят. Започва и създаването на дъщерни фирми, в които се прехвърлят печелившите дейности на ИНКО и „Матхим“, пише desebg.com.

След две преобразувания „Матхим“ днес е част от „Институт по маркетинг“. Търговското предприятие „Матхим“, в чието ръководство Александър Терзиев е до 2019 г., е към Министерството на търговията и туризма. Основната му дейност е търговия на едро с химични вещества и продукти. И както е посочило разследване на екипа от Комисията по досиетата, ръководители в неявните фирми след демократичните промени разкриват дъщерни дружества, като напускат разузнаването, но не и фирмите, в които работят.

В конкретния случай Александър Терзиев регистрира през 1992 г. фирма „Маттис“ ООД със 100 000 лв. капитал с дейност търговско посредничество с разнообразни стоки. Той е управител на частно-държавната фирма и има 25% участие в нея. Съдружници с равни дялове са „Матхим“, Стоян Панчев Стоянов и Иван Василев Златев. Случаят „Матхим“ е един от описаните от Христо Христов в книгата „Империята на задграничните фирми“ с подзаглавие „Създаване, дейност и източване на дружествата с българско участие зад граница 1961 – 2007“. Снощи по БНТ в предаването История.бг подробно бе обяснено какво се случва с бившите началници на ДС след промените.

На 11 март 2019 г. ТП „Матхим“ се преобразува в „Матхим“ ЕООД. Точно тогава е освободено цялото му ръководство, чийто член е бащата на Васил Терзиев, и е назначено ново. През септември дружеството минава под шапката на Държавната консолидационна компания, а месец по-късно Министерството на икономиката взема решение за вливане на „Матхим“ в „Институт по маркетинг“ ЕООД.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини