- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Великден е – празникът на празниците!

В полунощ православният свят посрещна Възкресение Христово. У нас кулминацията на тържествата беше в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София, в присъствието на Патриарх Неофит и духовници.

Много миряни бяха в църквата и на площада. Сред тях бяха президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев.

Богослужението беше отслужено под предстоятелството на Негово светейшество българския патриарх Неофит в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод и предстоятел на Патриаршеската катедрала, белоградчишкия епископ Поликарп, архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия и Храмовото духовенство.

Малко преди полунощ в катедралния храм бе внесен благодатният огън, а първи запали пасхалната свещ президентът Румен Радев, последван от стотиците вярващи.

Пасхалното и синодално послание произнесе епископ Герасим:

“ Неспособността ни като хора да живеем в траен мир и благоволение, в смирение, взаимно разбирателство и взаимопомощ. Като християни ние знаем, че единственото, което е в състояние да промени тази нерадостна картина, да върне и да укрепи увереността ни в смисъла на спасението, а с това да промени и реалността, в която живеем, това е упованието ни в Бога и в Неговия благ промисъл за света и човека. Като християни ние не забравяме, че по Божий промисъл човекът е създаден не за смърт, а за живот, че тъкмо за да имаме живот, Сам Бог влезе в света, за да може чрез Своето Възкресение да върне човека на пътя към неговото богоуподобяване“.

От 11 часа днес в митрополитския храм „Св. Неделя“ в София ще бъде отслужено богослужение за Второ Възкресение, а програма „Хоризонт“ ще предаде пряко службата.

 

- Реклама -

Последни новини