- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Великобритания забрани износа от Русия на диаманти, мед, алуминий и никел

Великобритания обяви днес нов пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна преди официалното откриване на срещата на върха на Г-7 в Япония, предаде ДПА, като се позова на изявление на британското правителство.

Британският министър-председател Риши Сунак обяви забрана за износа на руски диаманти, индустрия на стойност 4 милиарда долара през 2021 г., както и за вноса на мед, алуминий и никел с руски произход, се казва в изявлението.

Правителството на Великобритания подготвя също и нови индивидуални санкции, насочени към още 86 физически лица и компании, свързани с руския президент Владимир Путин.

Новите санкции включват лица, които подкрепят Кремъл, за да „отслабят активно въздействието на съществуващите санкции“, се казва още в изявлението.

По-късно днес Сунак ще посети Мемориалния парк на мира в Хирошима заедно с другите лидери от Г-7 и ще призове международната общност да запази курса по отношение на Украйна.

„В името на световния мир и сигурност трябва да покажем, че бруталното насилие и принудата не носят награди“, каза Сунак.

„Както показват обявените днес санкции, Г-7 остава единна пред заплахата от Русия и непоколебима в своята подкрепа за Украйна“, добави британският министър-председател.

До момента Великобритания е наложила санкции на повече от 1500 физически и юридически лица, като е замразила активи на стойност над 18 милиарда британски лири (над 22 милиарда долара) в Обединеното кралство. Санкции са наложени и върху стокооборота между Великобритания и Русия на стойност над 20 милиарда британски лири (близо 25 милиарда долара).

На срещата на върха на водещите индустриални държави от Г-7 в японския град Хирошима предстои да бъде приета и съвместна декларация относно диамантите, отбелязва ДПА.

В Г-7 влизат САЩ, Германия, Франция, Италия, Великобритания, Канада и Япония, която в момента е ротационен председател. На срещата ще присъстват и лидерите на Европейския съюз.

- Реклама -

Последни новини