spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Великобритания обяви национален траур до края на деня на погребението на кралицата

Избрано

Великобритания скърби. С цветя пред кралските дворци, камбанен звън и оръдейни салюти поданниците на Елизабет Втора почитат кончината й. Разделят се с държавен глава превел монархията в бурни времена, белязани от края на Британската империя. Елизабет Втора коренно промени и мястото на страната на световната сцена.

Новият крал Чарлз Трети се завърна в столицата, където тази вечер се очаква да направи първо обръщение към нацията.

Безкрайна редица от хора посрещна Чарлз Трети пред Бъкингамския дворец. Всички искаха да стиснат ръката му и да изразят съболезнования за загубата.

Възпоменателна служба за Елизабет Втора има тази вечер в катедралата Сейнт Пол в Лондон. В храма присъстват висши официални лица. Две хиляди билета за церемонията бяха разподадени на принципа „получават първите дошли“.

„Бог да пази Краля“ – така след смъртта на Елизабет Втора националният химн на Великобритания ще трябва да се върне към оригиналната си версия от 1745-та година. Страната е в национален траур до края на деня на държавното погребение на единствения монарх в живота на повечето британци. Мнозина се събудиха за първи път без жената, определена от собствения си внук Хари като „баба и на цялата нация“.

„Тя беляза целия ми живот, не познавам друго. Голям шок за мен и страната, всичко ще се промени, вероятно ще имаме различни парични знаци след като имаме нов монарх. Няма да е за вярване, сякаш нещо се преобръща“, каза Пол Крамфора, жител на Лондон.

Засега банкнотите с лика на Елизабет Втора остават законно платежно средство, но предстои постепенната им замяна с купюри с образа на Чарлз Трети.

Бъкингам обяви, че членовете на кралското семейство ще останат в траур една седмица след държавното погребение след около 10 дни. Хората днес се събираха спонтанно пред кралските дворци.

Траурно отекнаха църковните камбани, включително пленената през Кримската война Севастополска камбана в Уиндзор, която бие само при смърт на монарха.

96 топовни салюта отбелязаха всяка година от живота на покойната кралица.

Докато членовете на кралското семейство пристигаха в Лондон от резиденцията Балморал, британският парламент промени програмата си и се събра на специална сесия в памет на покойната кралица. Депутатите ще заседават и в събота – рядко срещана практика, за да приемат съболезнователно послание към краля.

„Разговарях с Негово величество снощи и изразих моите съболезнования. Дори и когато е в траур, той запазва чувството си за дълг. Той вече има значителен принос чрез работата си за опазване, образование и неуморната си дипломация. Дължим му лоялност и преданост. Британският народ, Общността на нациите и всички ние в този парламент ще го подкрепим докато той води страната ни към нова ера на надежда и прогрес“, каза премиерът Лиз Тръс.

Насрочени стачни действия в страната през следващите дни бяха отменени през траурния период в знак на уважение към покойната Елизабет Втора. Очаква се банкова ваканция, а вероятно и училищна. Би Би Си отмени излъчването на концертни прояви, насрочени за събота. Коронацията на Елизабет през юни 1953-та е първата, излъчена по телевизията.

Снимки: БГНЕС

Последни новини