- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Велико Търново е център на честванията по случай Независимостта

Днес България чества 114 години от обявяването ѝ за независима държава. В ранното утро на 22 септември 1908 година княз Фердинанд влиза в двора на църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново и пред миряните в храма изчита манифест, с който провъзгласява страната ни за независима.

Затова по традиция и днес център на честванията е Велико Търново.

„Това е мечта и цел на българите още през Възраждането и се подготвя старателно, положителните последици от този акт са много повече“, заяви в „Денят започва“ историкът от Великотърновския университет проф. Петко Петков.

„Независимостта идва след свободата, за свободата могат да ти помогнат, но независимостта трябва сам да си я извоюваш“, сподели петокласничката Славея.

„Децата се възпитават с личен пример“, добави младият учител от Велико Търново Йордан Райков.

С празнична Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици“ започна отбелязването на националния ни празник. Точно на това място на 22 септември 1908 година цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.

На крепостта „Царевец“ в 10:30 часа с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов ще произнесат своите празнични слова. Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта – мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство на 22 септември 1908 година.

В 11:30 започва тържественото шествие, в което ще се включат над 500 ученици от великотърновските училища, гости и граждани, както и участниците в 15-ото издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника „Майка България“ ще бъде поднесен гирлянд от цветя в знак на преклонение.

В 19:00 часа започват строеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ „Васил Левски“ пред крепостта „Царевец“. Премиерът Гълъб Донев ще участва в тържествената заря-проверка, като ще поздрави представителните роти и ще произнесе приветствено слово по случай официалния празник. С аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и празнични илюминации ще приключи празничният ден.

- Реклама -

Последни новини