11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.
Категории:

Виктор Кашай: Съдийството е моя страст, не просто работа

Известният унгарски рефер от близкото минало Виктор Кашай официално бе назначен за председател на Съдийската комисия към Българския футболен съюз.

Той е арбитърът, ръководил финала на Шампионската лига през 2011 г. Кашай ще пребивава в България постоянно, за да може да ръководи пълноценно работата на родните футболни съдии.

Договор с БФС подписа и дългогодишният му асистент по футболните терени – Георги Ринк, който ще заеме позицията на заместник-председател на Съдийската комисия.

Добре дошли в България, господин Кашай. Как е правилно да ви наричам – Кашай или Касай, защото в следващите месеци вие ще сте може би най-популярното име в българския футбол и в частност съдийство?

– Името ми се произнася с двойно Ш – Кашшай, това е правилното произношение, но мисля, че това не е от особено значение, защото по време на активната ми кариера като съдия журналисти, коментатори и колеги са ме наричали Касай. Знам, че унгарският език е много специфичен и в много страни е трудно да произнесат правилно името ми, затова най-добре е да ме наричате просто Виктор.

– Бяхте председател на съдиите в Русия за година и половина. Защо избрахте сега България?

– Търся ново предизвикателство, където мога да бъда полезен с подобряването нивото на съдийството. И сега е подходящото време за мен, защото българското съдийство се нуждае от нов импулс, а България и Унгария имат много общи неща. Ние сме малки държави, съдиите не са много, но това пък способства за по-доброто развитие на качествата им. Защото може да се обърне повече внимание на всеки рефер.

– Договорът ви с БФС е за година и половина. Достатъчно време ли е това за подобряване нивото на съдийството в друга държава?

– Мисля, че това е първата стъпка. Подобряването на съдийството е неспираща дейност. Дори да работите 10 години по усъвършенстването на съдийството, този период пак няма да е достатъчен, защото се появяват нови предизвикателства, изменения и осъвременяване.

– Кой ви препоръча и кой ви покани да работите в България?

– Имах предварителни разговори с президента Михайлов. Първоначално обсъждахме ситуацията онлайн и след това се срещнахме очи в очи. Оказа се, че имаме една и съща цел. Неговото желание е да подобри работата на съдийската комисия и аз приех да дам от моя опит, за да се осъществи този проект.

– Познавате ли някого от българските рефери?

– Разбира се, Кабаков е едно от най-известните имена в европейското съдийство. Но ако бъда честен, нямам особено голяма информация върху българските съдии като цяло. След първия ми разговор с г-н Михайлов аз се запознах с броя на отборите, със структурата на първенството, с броя на реферите. Гледах някои ситуации от Ефбет лига, които можеш да намериш в интернет платформите, и се опитвам да се уча ден след ден, защото това ще е основната ми задача.

– Кабаков беше одобрен от ФИФА за първия и единствен български ВАР съдия, но страната ни все още няма окомплектован ВАР тим. Кога можем да очакваме това да се случи?

– Не забравяйте, че ВАР е нов проект в България. Така че всички рефери във ВАР трябва да се учат усърдно и да трупат опит. УЕФА няма да назначи за топ мачовете в Шампионската лига или в Лига Европа ВАР съдии с малък опит.

– Борислав Михайлов заяви, че ще работите върху развитието на качествата на младите съдии. Това ли е от основните ви задачи?

– Както с младите, така ще работя и с по-опитните рефери. Така че няма значение, дали са опитни или млади, най-важното за отборите, клубовете, играчите и Футболния съюз е отличното представяне на съдиите на терена. Това не значи, че по-опитните съдии имат проблем, абсолютно не, но разбира се, ако гледаме към бъдещето, имаме нужда от нови рефери и ние трябва да им вярваме.

– Марк Бата беше част от Съдийската колегия преди 2 години. Обменихте ли мнение и информация помежду си за нивото на българското съдийство?

– Все още не. Защото първо исках да изгладя договорните си отношения с БФС, но разбира се, ще говоря с него, за да почерпя от неговия опит и неговия поглед върху нещата тук. Естествено, аз имам свои идеи и виждания, затова ще бъда много благодарен за всеки съвет, за всяка информация, свързана със съдийството, но имам собствен път и крайното решение за всичко ще е мое.

– Поемате най-горещия пост в българското съдийство. Срещнахте ли се вече с някого от членовете на комисията?

– Разбира се. Вече се срещнах с бившия председател Костадин Гергинов. Предстои ми среща и с ВАР мениджъра за България Петър Петров и останалите членове, където ще получа детайлна информация, и след около 10 дни ще бъда и на предсезонния семинар на съдиите. Това е много важно за мен, защото искам да ги опозная и да им дам от моя опит.

– Кой ще бъде вашата дясна ръка в комисията?

– Поканих в екипа си моя бивш асистент, съдия от кариерата Георги Ринк, с когото бяхме на терена десетина години. С него ръководехме и съдиите на Русия. Той ще бъде дясната ми ръка, но да не забравяме, че това е екипна работа. Ние сме като футболен отбор. Има старши треньор, помощник-треньор, но около тях има екип от специалисти, които допринасят за успеха на тима. Сам не е възможно да променя нищо. Така че имам нужда от силен екип.

– Кой ще прави съдийските назначения за мачовете ?

– След обсъждане на предстоящите срещи и информацията за тях, която ще получа от моите колеги от комисията, е редно аз да поема отговорност за назначенията. Тъй като аз съм отговорен за работата на съдиите и съм техен председател, то аз поемам тежката задача да назначавам реферите на всеки мач в елита.

– Каква е основната ви цел като председател?

– Искам да започна да виждам резултати от работата си. Ако един съдия се справя добре с работата си и я върши по правилата на играта, то той ще бъде натоварен с повече мачове. Този, който направи грешка или няколко грешки, трябва да преосмисли и да поеме отговорност за представянето си. Неутралитетът на всеки арбитър от клубовете е от изключително значение за мен. Всяко назначение и утвърждаване в ранглистите ще бъде на базата на представянето на съдията на терена. Затова ще дам равен старт на всички, за да могат всички да имат шанс да се докажат.

– Един от вашите първи мачове като международен съдия беше именно в България. Спомняте ли си на кой двубой?

– Да, това беше през 2000, преди почти 22 години, в Плевен в турнира „Рейджънтс Къп“. След това имах мач на националния ви отбор, но не съм имал шанса да срещна повече български отбори през кариерата си.

– Кой е най-незабравимият ви мач в кариерата?

– Имах щастието да съм част от топ съдиите на Европа на ниво Шампионска лига в рамките на 13 години. Ръководих много важни мачове, така че е много трудно да се определи един от тях като незабравим. По-важното е, че когато започнах кариерата си, та чак досега, мога да се наслаждавам на тази прекрасна професия. Така че съдийството е моята страст, то не е просто работа.

– Вие бяхте и първият съдия в света, отсъдил дузпа след помощта на ВАР? Какво беше усещането тогава?

– Беше много интересно, защото по това време нямахме никакъв опит с работата с ВАР. Пристигнахме на Световното клубно първенство в Япония и имахме за практика само седмица преди турнира. Дойде първият мач и трябваше да излезем на терена. Така че това беше доста стресираща обстановка не само за мен, но и за всички съдии на първенството. Когато отидох на монитора да прегледам ситуацията с ВАР, това беше повратен момент за мен, защото 26 години ръководя мачове без система за видео арбитраж. Но… всичко се променя и всичко се учи.

– В България вече използваме ВАР. Въпреки че грешките бяха намалени с около 75%, все още се наблюдават сериозни пропуски. Какво трябва да се промени?

– Подготовка най-вече. Ако си подготвен добре за всяка ситуация, то ще имаш шанса да не направиш грешка. Но докато човекът е главно действащо лице на терена, а не компютър или робот, неминуемо ще има и грешки. Това, което трябва да направим, е да редуцираме до минимум тези грешки.

– Какъв трябва да е съдийският наблюдател според вас?

– Наблюдателят, на първо място, трябва да е учител, да е треньор. Трябва да четеш играта, така че да допускаш по-малко грешки. Моят съвет е те да бъдат истински учители и да помагат на съдиите да се развиват в правилната посока.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img