- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Високо напрежение: И Явор Гърдев си тръгва от Народния театър

Избрано

Явор Гърдев, който е щатен режисьор на Народния театър „Иван Вазов“, също ще подаде оставка след скандала с пиарката Велислава Кръстева и Александър Морфов, съобщи самият той пред bTV.

Гърдев уточни, че тя е депозирана в администрацията преди дни заедно с тази на писателя Захари Карабашлиев, но има „срок на падеж“, тъй като му предстои важна премиера. Става дума за спектакъла „Великденско вино“ по Константин Илиев, чиeто първо представление пред публика е на 30 ноември. Оставката влиза в сила от деня след премиерата, каза Явор Гърдев.

В интервюто си пред bTV той уточни, че Захари Карабашлиев не е член на партия, макар преди години да е бил сред основателите на „Да, България“. Гърдев обаче изтъкна, че в контекста на скандала трябва да се направи разлика между съмишленици и активисти на партии – и евентуално да се разпише юридически, че активисти на политически сили не могат да заемат длъжности в културния институт, за да се избегнат в бъдеще проблеми като този с назначението на Кръстева.

Макар и да се изрази деликатно и индиректно, Явор Гърдев на няколко пъти подчерта, че за него решението на казуса е „личен жест на г-жа Кръстева“, разбиран като напускане на поста, „може би и на г-н Морфов“, тълкуван като извинение за хулиганската постъпка.

„Заплатите са нещо много хубаво, но в театъра има напрежение“, каза той. Гърдев допълни, че не подава оставка в знак на протест срещу директора Васил Василев, който вече е направил много хубави неща за първата ни сцена, а като реакция към токсичната в момента работна среда, която трябва да бъде преодоляна в интерес на театъра.

Скандалът в Народния театър „Иван Вазов“ започна на 29 октомври, когато след представление на „Хъшове“ главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева – завеждащ „Връзки с обществеността“ в театъра от лятото насам, а преди това дългогодишен пиар на ДПС, двукратно депутат от партията и приближена до нейния почетен председател Ахмед Доган. Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което тя придружава Доган до избирателната секция.

Последва остра размяна на реплики между засегнатите в социалните мрежи и медиите, както и оставка на Захари Карабашлиев миналия четвъртък. Засега единственият коментар на директора Васил Василев е, че тези хора са неговият екип и не възнамерява да се разделя с никого. Той встъпи в длъжност след конкурс през април, а скоро след това назначи Велислава Кръстева за свой пиар, Александър Морфов за главен режисьор и Карабашлиев за писател на театъра. Явор Гърдев и Диана Добрева са другите двама щатни режисьори на академичната трупа.

Министърът на културата Велислав Минеков на няколко пъти, в пресконференция и медийни участия, зае страна в конфликта и обяви, че политическите активисти трябва да бъдат уволнени и заменени с „професионалисти“.

 

 

Източници: segabg.com, bTV

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини