16.8 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Вкаменелост показва крокодил, обядващ с динозавър

За първи път учените откриха неоспорими доказателства, че древен прародител на крокодила е ял динозавър. Фосилът на крокодил е принадлежал към новооткрит вид, наречен Confractosuchus sauroktonos. В него са открити частично усвоените останки от ювенилен двукрак орнитопод, съобщават палеонтологът Мат Уайт от Университета на Нова Англия в Австралия и екипът му в Gondwana Research.

Древният крокодил прилича на съвременните видове крокодили и алигатори, както и техните предци. Те са живели заедно с динозаври милиони години и предишни доказателства, като следи от ухапвания показват, че предците на крокодила са се хранели с динозаври. Но вкаменелостите с действително запазено стомашно съдържание на динозаври са изключително редки. Всъщност C. sauroktonos е само вторият изчезнал крокодилоподобен фосил с разпознаваемо съдържание на стомаха – и първият, който разкрива храна от динозавър.

C. sauroktonos е бил дълъг около 2,5 метра – малко по-малък от възрастен женски американски алигатор – и е живял преди около 104 милиона и 92,5 милиона години в днешен Куинсланд, Австралия. Приликите между чертите на черепа на съществото и тези на живи и изчезнали крокодили предполагат, че то не е яло просто динозаври. C. sauroktonos вероятно хвърля „широка мрежа“, когато става дума за търсене на плячка.

Що се отнася до съдържанието на червата му – включително няколко ребра и парчета кост на крака и ръката – те представляват първия динозавър орнитопод, открит някога в скалната формация Winton на Куинсланд.

Източник: ScienceNews

Илюстрация: Julius Csotonyi/ScienceNews

Последни новини

- Реклама -