- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Владика анатемоса кремацията

Избрано

„С изненада и крайно недоумение приемаме вестта за стремеж да се изгради в Стара Загора крематориум, който е в пълен разрез с учението на Светата православна църква за изпращане на скъпите ни покойници, и който ни отчуждава не само от вековни традиции, но и от душевността ни“, се посочва в обръщение на Старозагорският митрополит Киприан. Поводът е намерението за изграждане на крематориум в епархията, съобщава БТА.

„Църквата не може да приеме кремацията, защото смята човешкото тяло за храм на Светия Дух, неизменна част от човека и личността му. Душата носи яркия спомен за тялото и след смъртта й очаква отново своето съединение с него. Още през втори век св. Иустин Философ казва: „ Какво е човек, ако не живо разумно същество, състоящо се от душа и тяло? Нима душата сама по себе си е човек? Не, тя е душа на човека. А нима тялото може да бъде наречено човек? Не – то е тяло на човека…единствено същество, състоящо се от съединението на едното и другото се нарича човек“, обяснява митрополитът.

По думите му „Всички тайнства на Църквата са насочени към човека и неговата цялостност. Спасението му също е не само за душата, а и за тялото, възродено и живеещо в Духа. В посланието си до Солуняни, св. апостол Павел ясно казва „Сам Бог на мира да ви освети напълно, и целият ваш дух и душата, и тялото да се запази без порок при пришествието на Господа нашего Иисуса Христа / 1 Солун.5:23/.

Според духовника това са само част от доводите, поради които Църквата не може да даде благословия за кремация. Изгарянето на тялото е не само непризнаване на Божия промисъл за човека, но и неверие във възкресението и неуважение и презиране на тялото. При обстоятелства, причиняващи изгаряне, както е при мъчението на телата на светии, при нещастни случаи и пожари, Бог вижда, че свободната воля на човека не е причина за това и няма неуважение към тялото. Разликата при доброволното му изгаряне е неверието, което е в основата му и предизвиква това насилие над тялото.

„Към този момент в Община Стара Загора няма внесен инвестиционен проект за изграждане на крематориум“, уточнява за БТА Красимира Кънева от пресцентъра на Общината. Има само информация от РИОСВ за инвестиционно намерение и подписка на жители срещу него.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини